Syöttäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esimerkki syöttöliikkeestä

Syöttäjä (engl. pitcher) on baseballin pelipaikka.

Syöttäjä on pelaaja, joka nimensä mukaisesti syöttää palloja vastustajan lyöjille. Ulkovuorossa olevan joukkueen syöttäjä yrittää polttaa kolme sisävuorossa olevan joukkueen lyöjää, jolloin vuoro vaihtuu. Syöttäjän merkitys on baseballissa erittäin suuri.

Baseballkentän "timantin" keskellä on syöttökumpu, josta syöttäjä heittää pallon kotipesän suunnassa olevaa syöttölaattaa kohti, jonka äärellä seisoo vastajoukkueen lyöjä. Syöttökummun läpimitta on 5,5 metriä ja korkeus enintään 25,5 senttimetriä kotilaattaan nähden. Kummun keskipisteen takana on pieni syöttölaatta, johon syöttäjän on koko syötön ajan kosketettava. Syöttäjän etäisyys lyöjästä on 18,5 metriä.

Syöttäjä voi heittää pallon eri tyyleillä, joilla palloon saadaan käden asentoa sekä otetta vaihtamalla erilainen nopeus ja lentorata. Iskualue eli strike zone on kotilaatan päällä oleva kuvitteellinen aukko, joka on lyöjän polvien ja rinnan välisellä alueella. Lyöjä saa vapaataipaleen ykköspesälle esimerkiksi neljästä väärästä syötöstä tai jos syöttö osuu lyöjään.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baseballissa syöttäjät voidaan jakaa pääpiirteittäin kolmeen eri rooliin;

  • Aloittava syöttäjä eli starting pitcher aloittaa ottelun, ja pyrkii pelaamaan mahdollisimman ison osan ottelusta. Aloittavat syöttäjät pelaavat keskimäärin joka viidennen ottelun.
  • Vaihtosyöttäjä eli reliever on syöttäjä, joka tulee otteluun vaihdosta, ja lämmittelee bullpenissä. Vaihtosyöttäjät saattavat joskus syöttää vain yhden sisävuoron tai jopa yhden lyöntivuoron ajan, ja heidät voidaan monesti jakaa tarkempiin rooleihin.
  • Sulkija eli closer on vaihtosyöttäjä, joka yleensä otetaan peliin mukaan viimeisessä vuorossa viimeistelemään ottelu.

Syöttäjien roolit saattavat vaihdella kauden mittaan, ja yleisesti ottaen joukkueen viisi parasta syöttäjää muodostavat syöttäjien rotaation.

Syöttäjä sisäpelissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syöttäjät ovat tavallisesti joukkueidensa heikoimpia lyöjiä, koska he keskittyvät harjoittelussa syöttämiseen. MLB:n American League otti vuonna 1973 käyttöön designated hitter -säännön, jonka mukaan syöttäjän saa sisäpelissä korvata toisella pelaajalla. National Leaguessa syöttäjät lyövät edelleen omalla vuorollaan.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.