Swatch Internet Time

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Swatch Internet Time (tai beat time) on kymmenlukuihin perustuva ajanmittausjärjestelmä, jonka kelloistaan tunnettu Swatch-yritys esitteli vuonna 1998 osana Beat-rannekellojensa markkinointikampanjaa.

Tuntien ja minuuttien sijaan tähtitieteellinen vuorokausi (yksi maapallon pyörähdys) on jaettu tuhanteen osaan, jotka on nimetty ".beateiksi". Jokainen .beat vastaa yhtä Ranskan vallankumouksen aikaan käytettyä kymmenlukuun perustuvaa minuuttia ja kestää tavanomaisen ajanmittauksen yksikköinä ilmaistuna 86,4 sekuntia. Aika merkitään kolminumeroisina lukuina eli esimerkiksi @248 tarkoittaa ajanhetkeä, jolloin on menty 248 .beatia eteenpäin keskiyöstä eli päivästä on kulunut 248 tuhannesosaa (tavanomaisessa ajanlaskussa viisi tuntia ja 57 minuuttia).

"Keskiyö" ei Swatch Internet Timessä kuitenkaan viittaa tavanomaisiin aikavyöhykkeisiin, vaan käytössä on uusi Bielin mediaaniaika (BMT) Swatchin Bielin kaupungissa sijaitsevan pääkonttorin sijainnin mukaisesti (vastaa yleisen ajanlaskun Keski-Euroopan ja Länsi-Afrikan vyöhykettä, josta käytetään lyhennettä UTC+1). Erillisiä aikavyöhykkeitä ei siis ole, vaan kellonaika on aina sama joka puolella maapalloa. Myöskään kesäaikaa ei ole käytössä.

Yksi keskeisistä Swatch Internet Timen päämääristä oli, että eri aikavyöhykkeillä toimivat ihmiset voisivat helpommin hahmottaa oman sijaintinsa ajassa, kun eri aikavyöhykkeitä ei enää olisi. Tämä nähtiin tärkeäksi erityisesti Internetin käytön yhteydessä, jolloin eri aikavyöhykkeillä olevat ihmiset saattavat olla jatkuvasti tekemisissä toistensa kanssa. Swatch Internet Timestä oli tarkoitus tulla uusi yhteinen viittauspiste tällaisiin tilanteisiin.

Jos tiedetään, paljonko kello on Keski-Euroopan aikavyöhykkeellä, Swatch Internet Timen voi laskea tällä kaavalla: (UTC+1 sekunnit + (UTC+1 minuutit * 60) + (UTC+1 tunnit * 3600)) / 86,4

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilaisuudessa, jossa Swatch Internet Time esiteltiin, IT-kolumnisti Nicholas Negroponte julisti, että "Tämä on vasta alkua. Alkua ymmärrykselle siitä, ettei kyberavaruudella ole reunoja eikä rajoja. Kyberavaruudessa ei ole vuodenaikoja, eikä yötä ja päivää. Internet Time on absoluuttinen aika kaikille. Internet Time ei ole geopoliittinen. Se on globaali. Tulevaisuudessa Internet Time tulee olemaan se todellinen aika monille ihmisille."

Swatch Internet Timeä on käytetty Swatchin omien tuotteiden lisäksi esimerkiksi Dreamcast-pelikonsolin verkkopelien palvelussa, Ericssonin T20e-kännykässä (2001), Phantasy Star Online -verkkopelissä ja ICQ-pikaviestipalvelussa. Swatch onnistui saamaan jotkut tärkeät web-sivustot, kuten uutistoimisto CNN:n sekä Applen sivut käyttämään uutta aikajärjestelmää.

Historioitsija Thomas Vogtherr kirjoitti teoksessaan Zeitrechnung (2001), että Swatch Internet Timella olisi vain pienet mahdollisuudet menestyä. Hän näki todennäköisen epäonnistumisen syynä Internet Timeen kuuluvan "eurosentrisyyden", joka liittyy keskiyön ajankohdan määrittelemiseen Keski-Euroopan aikavyöhykkeen mukaan.[1]

Aikayksiköiden muunnokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksikkö Beat-muunnos
1 päivä 1 000 .beattia
1 tunti 41,6 .beattia
1 minuutti 0,694 .beattia
1 sekunti 0,011574 .beattia

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vogtherr, Thomas: Zeitrechnung. Von den Sumerern bis zur Swatch, s. 119. 2.. München: C.H. Beck, 2006. ISBN 978-3-406-44763-1. (saksaksi)