Sustainability Accounting Standards Board

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sustainability Accounting Standards Board (SASB) on yhdysvaltalainen voittoa tavoittelematon järjestö, joka perustettiin vuonna 2011 edistämään vastuullisten laskentastandardien luomista. Järjestö on luonut ja julkaissut toimialakohtaiset raportointistandardit. SASBin missio on kehittää ja välittää yhteiskunnallisen laskentatoimen standardeja, jotka auttavat julkisia yhtiöitä saattamaan investoijien tietoon olennaista, päätöksenteon kannalta hyödyllistä informaatiota[1]. Organisaation rakenne ja sen nimi SASB valittiin, jotta se tukisi Financial Accounting Standards Boardin (FASB) työtä. FASB on kehittänyt Yhdysvalloissa käytössä olevia yleisesti hyväksyttyjä kirjanpitoperiaatteita (Generally Accepted Accounting Principles, GAAP)[2].

SASBin kehittämät standardit ovat saatavilla 77 toimialalle. Niiden tavoitteena on mahdollistaa vertailukelpoisen tieton tuottaminen kunkin toimialan sisällä. Ne ovat olleet saatavilla vuodesta 2018 saakka. Standardit kehitettiin ennen kaikkea yhdysvaltalaisten ja ulkomaisten julkisten yhtiöiden raportointia varten, ja ne integroituvat Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan elimen, United States Security and Exchange Comissionin (SEC) vaatimaan Form 10-K -arkistointimuotoon. SASB:in standardit perustuvat finanssisääntelyyn. Jos jollain vastuullisuusaiheella ei havaita olevan taloudellisia vaikutuksia, sitä ei sisällytetä standardeihin. Standardeissa vastuullisuusaiheet mitataan niiden vaikutuksena yrityksen tuloihin, kasvuun, toiminnallisiin kuluihin, pääomakustannuksiin ja/tai varallisuuteen tai velkojen arvoon[2].


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.sasb.org/standards-overview/
  2. a b Lindroos, N. (2016). Jos ei voi rahalla mitata, millä sitten?-Yhteiskuntavastuun mittarit vertailussa. Työ- ja elinkeinoministeriö. Saatavilla: http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/75627/TEMjul_36_2016.pdf