Susquehanna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Susquehanna
Susquehanna kartalla
Susquehanna kartalla
Laskupaikka Chesapeakenlahti
Maat Yhdysvallat
Pituus 747 km
Valuma-alue 71 000 km²
Näkymä Susquehannalle.

Susquehanna on joki Yhdysvaltain koillisosassa. Se on 747 kilometriä pitkä[1] ja Yhdysvaltain itärannikon joista kolmanneksi pisin Atlanttiin laskeva. Susquehannan valuma-alue on Yhdysvaltain kuudenneksitoista suurin[2][3] Se virtaa New Yorkin, Pennsylvanian ja Marylandin osavaltioiden läpi. Muun muassa Pennsylvanian pääkaupunki Harrisburg sijaitsee joen varrella. Se muodostuu kahdesta haarasta, joista päähaarana pidetty pohjoishaara alkaa New Yorkin puolelta.[4] Lyhyempi Pennsylvaniasta alkava länsihaara liittyy jokeen lähellä Northumberlandia Pennsylvanian keskiosassa.

Susquehannan valuma-alue on 71 000 neliökilometriä ja käsittää melkein puolet Pennsylvaniasta ja osia Appalakkien vuoriston Alleghenyn laakiosta, jossa se kulkee mutkitellen uurtamassaan laaksossa. Joki laskee Chesapeakenlahden pohjoisosaan ja vastaa puolta lahden makean veden virtaamasta. Chesapeakenlahti on Susquehannan ria.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. U.S. Geological Survey. National Hydrography Dataset high-resolution flowline data. The National Map, viitattu 8. elokuu 2011
  2. Susquehanna River Trail (Arkistoitu – Internet Archive) Pennsylvania Fish and Boat Commission, viitattu 25 maaliskuu 2010.
  3. Susquehanna River (Arkistoitu – Internet Archive), Green Works Radio, viitattu 25 maaliskuu 2010
  4. U.S. Geological Survey Geographic Names Information System: Susquehanna River

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]