Supercross

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Supercross (lyhennetään SX) on laji, jossa kilpailijat ottavat mittaa toisitaan 125-525 kuutioisilla motocross-pyörillä. Supercross eroaa motocrossista monellakin tavalla; Kilpailu-erät ovat lyhyempiä (20 kierrosta), kuin motocrossissa. Rata on haastavampi, sillä se sisältää kaksois- ja kolmoishyppyjä, step-up- tai step-down-hyppyreitä ja pattisuoria. Kisoissa ajetaan ensin aika-ajot, ja sitten alku-erät. Molemmissa tapahtumissa kilpailijoiden määrästä riippuen kuskeja tippuu , ja lopulta finaaliin pääsee vain 20 kuskia.

Supercross Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa supercross-kisoja järjestettiin ensimmäisen kerran 80-ja 90-luvun vaihteessa, mutta vain yksittäisiä osakilpailuija. Vuonna 2009 kuitenkin käynnistyi kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen ulkoradoilla järjestetty, 3-osainen supercross-sarja. Hyvinkäällä, Vantaalla ja Siilinjärvellä järjestetyissä kilpailuissa oli 3 luokkaa.

Seuraavaksi Supercross sarjan päätöskilpailut siirtyvät sisähalleihin. Näitä järjestettiin Lahden Suurhallissa vuosina 2010 & 2011.

Vuonna 2012 & 2013 Supercrossin SM-sarjan päätöskilpailut järjestettiin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Vuonna 2014 SM-sarjaa ei järjestetty käytännöllisesti katsoen ollenkaan, poislukien Helsingin messukeskuksessa järjestettyä avausosakilpailua, joka jäi myös sarjan viimeiseksi.

Tampereella ajettiin kuitenkin kansainvälinen Tampere Supercross & Freestyle Show 21.–22. marraskuuta 2014.

Tampere Supercross & Freestyle Show ja siihen yhdistetty alan suurin messutapahtuma OffroadExpo on vakiinnuttanut paikkansa kauden päätöstapahtumana motocross- ja endurokuljettajille, alan harrastajille ja kaupallisille toimijoille. Tapahtuma järjestetään jo viidennen kerran marraskuussa 2016.

AMA Supercross[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: AMA Supercross

Maailman arvostetuin ja kovatasoisin supercross-sarja on AMA Supercross. AMA:ssa ajetaan kahta luokkaa; ns. pääluokka, eli 450cc ja Lites-luokka (125-250cc). Sarjan luultavasti kaikkien aikojen paras kuski on Ricky Carmichael, joka on voittanut Lites-luokassa yhden mestaruuden, ja isossa luokassa 5 mestaruutta. Tällä hetkellä AMA-sarjaa dominoivat Ryan Villopoto ,Ryan Dungey, James Stewart Jr. sekä Chad Reed.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]