Supercross

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Supercross (lyhennetään SX) on laji, jossa kilpailijat ottavat mittaa toisistaan 125–525-kuutioisilla motocross-pyörillä. Supercross eroaa motocrossista monellakin tavalla. Kilpailu-erät ovat lyhyempiä (20 kierrosta) kuin motocrossissa. Rata on haastavampi, sillä se sisältää kaksois- ja kolmoishyppyjä, step-up- tai step-down-hyppyreitä ja pattisuoriaselvennä. Kisoissa ajetaan ensin aika-ajot ja sitten alku-erät. Molemmissa tapahtumissa kilpailijoiden määrästä riippuen kuskeja tippuu jatkosta, ja finaaliin pääsee vain 20 parasta kuskia.

Supercross Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa supercross-kisoja järjestettiin ensimmäisen kerran 1980–1990-lukujen vaihteessa, mutta ne olivat vain yksittäisiä osakilpailuja. Vuonna 2009 kuitenkin käynnistyi kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen ulkoradoilla järjestetty, kolmiosainen supercross-sarja. Hyvinkäällä, Vantaalla ja Siilinjärvellä järjestetyissä kilpailuissa oli kolme luokkaa.

Seuraavaksi Supercross-sarjan päätöskilpailut siirtyvät sisähalleihin. Niitä järjestettiin Lahden Suurhallissa vuosina 2010 ja 2011.

Vuosina 2012 ja 2013 Supercrossin SM-sarjan päätöskilpailut järjestettiin Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa.

Vuonna 2014 SM-sarjaa ei järjestetty käytännöllisesti katsoen ollenkaan, lukuun ottamatta Helsingin messukeskuksessa järjestettyä avausosakilpailua, joka jäi myös sarjan viimeiseksi.

Tampereella ajettiin kuitenkin kansainvälinen Tampere Supercross & Freestyle Show 21.–22. marraskuuta 2014.

Tampere Supercross & Freestyle Show ja siihen yhdistetty alan suurin messutapahtuma OffroadExpo ovat vakiinnuttaneet paikkansa kauden päätöstapahtumana motocross- ja endurokuljettajille, alan harrastajille ja kaupallisille toimijoille. Tapahtuma järjestetään jo seitsemännen kerran marraskuussa 2018.

AMA Supercross[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: AMA Supercross

Maailman arvostetuin ja kovatasoisin supercross-sarja on AMA Supercross. AMA:ssa ajetaan kahta luokkaa; ns. pääluokka eli 450cc ja Lites-luokka (125–250cc). Sarjan luultavasti kaikkien aikojen paras kuski on Ricky Carmichael, joka on voittanut Lites-luokassa yhden mestaruuden ja isossa luokassa viisi mestaruutta. Tällä hetkellä AMA-sarjaa dominoivat Ryan Villopoto, Ryan Dungey, James Stewart Jr. sekä Chad Reed.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]