Suomen Hostellijärjestö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Hostellijärjestö ry (ent. Suomen Retkeilymajajärjestö - SRM ry) on vuonna 1935 perustettu yleishyödyllinen hostellitoiminnan keskusjärjestö. Sen jäseninä on noin 35 erilaista nuoriso-, opiskelija-, liikunta-, eläkeläis-, ammatti- ja matkailujärjestöä.

Suomen Hostellijärjestön verkoston lähes 50 hostellia ovat osa kansainvälistä Hostelling International (HI) -verkostoa, joka kattaa noin 4000 hostellia lähes 90 maassa. Kaikki jäsenmaat ovat sitoutuneet täyttämään yhteiset kansainväliset laatuvaatimukset. Suomen Hostellijärjestö markkinoi ja kehittää Suomen HI-hostelliverkostoa, ohjaa verkoston toimintaa, koordinoi laadunhallintaa, huolehtii kansainvälisen HI-brändin näkyvyydestä sekä vahvistaa maailmanlaajuisen HI-verkoston tunnettuutta.

Suomessa hostelleja toimii paitsi erillisinä majoitusliikkeinä, myös matkailukeskusten ja maatilojen yhteydessä, kesäisin opiskelija-asunnoissa sekä majoitustarkoitukseen saneeratuissa tai rakennetuissa tiloissa. Hostelleja ylläpitävät erilaiset yritykset ja yhteisöt, kuten itsenäiset yrittäjät ja perheyhtiöt, kunnat, yhdistykset, säätiöt, oppilaitokset ja opiskelijajärjestöt.[1]

Hostelling International on vuonna 1932 perustettu voittoa tavoittelematon hostellijärjestöjen liitto, jonka tarkoituksena on yhdessä 69 kansallisen hostellijärjestön kanssa mahdollistaa uusien paikkojen kokeminen ja kulttuurien oppiminen sekä edistää ihmisten välistä ymmärrystä tarjoamalla turvallista ja edullista hostellimajoitusta ympäri maailman.

HI Quality (HI-Q) on kansainvälisen Hostelling International-hostelliverkoston oma laatujärjestelmä, jonka ovat kehittäneet hostellialan ammattilaiset. Laatujärjestelmään on koottu hyväksi havaittuja toimintatapoja ja niistä on muokattu erityisesti hostelleille sopiva hallintoon ja toimintamalleihin pureutuva ohjelma. Hostellit, jotka toteuttavat ohjelman menestyksekkäästi, sertifioidaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Retkeilymajajärjestön perusti joukko nuoriso-, liikunta- ja retkeilyjärjestöjä vuonna 1935. Järjestön tavoitteena oli kehittää keskieurooppalaisen mallin mukaan edullisia majoituspalveluja tarjoava verkosto, joka kytkeytyisi kansainväliseen retkeilymajajärjestelmään.[2]

Retkeilymajajärjestön alkuaikoina jäsenkortti vaadittiin jokaiselta yöpyjältä ja yöpaikat oli ensisijaisesti varattu nuorille taikka retkelijöille. "Retkeilymaja-aatteeseen ihminen voi innostua melkein rajattomasti, jos hän vain omaa siihen tarvittavat sielulliset ja fyysiset edellytykset" - Suomen Retkeilymajan järjestön ensimmäinen puheenjohtaja Akseli Kaskela. [2]

Retkeilymajojen säännöt olivat hyvinkin yksityiskohtaisia ja esimerkiksi 1930-luvulla vuoteilla ei saanut päivällä loikoilla, istua eikä säilyttää tavaroita. Retkeilymajajärjestö pyrki kehittämään retkeilymajakulttuuria Suomessa, toimia nuorison retkeilyä edistävien järjestöjen yhteyspisteenä, toimia nuorison retkeilymajojen ja -reittien aikaansaamiseksi sekä valvoa niiden käyttöä ja hoitoa. Pohjoismainen yhteistyö oli tärkeää alusta saakka ja kansainvälisillä suhteilla haluttiin tehdä mahdolliseksi suomalaisten nuorten mahdollisuus käyttää retkeilymajoja myös ulkomailla.[2]

Retkeilymaja-termistä luovuttiin vuonna 1992 ja majoituskohteista ryhdyttiin käyttämään ulkomaisen mallin mukaisesti termiä "hostellit". Hostelli-termi yhdisti saman nimikkeen alle erilaiset retkeilymajat, retkeilyhotellit ja kesähotellit ja vastasi paremmin majapaikkojen monipuolisuutta ja niiden tarjoamia palveluita. [3]lähde?

Suomen Retkeilymajajärjestö - SRM ry uudisti nimensä Suomen Hostellijärjestöksi vuonna 2014. Nimi uudistettiin, jotta se vastaisi paremmin järjestön tämän päivän toimintaa ja hostelliverkoston majoitusliikkeiden tuotetta. Hostelli-termi oli vakiintunut yleisessä käytössä ja alkeellisimmat retkeilymajat olivat lopettaneet toimintansa. Uusi nimi myös vastasi paremmin järjestön englanninkielistä nimeä Hostelling International Finland.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rahoituksen lähde 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012
Opetus- ja kulttuuriministeriön yleisavustus nuorisojärjestöille[4] 5 000 € 9 000 € 11 500 € 15 000 € 25 000 € 30 000 €

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen Hostellijärjestö hihostels.fi. Arkistoitu 20.8.2014.
  2. a b c Suomen Retkeilymajajärjestö 1935-1985. Suomen Retkeilymajajärjestö.
  3. Hostelliviesti hostelliviesti.fi. Arkistoitu 3.9.2014.
  4. Avustukset valtakunnallisten nuorisoalan järjestöjen toimintaan 23.5.2018. Opetus- ja kulttuuriminiseriö. Arkistoitu 24.5.2018. Viitattu 23.5.2018.