Sukeltajankello

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seiko 7002-7020 Diver’s 200 m -sukeltajankello.

Sukeltajankello on ajan mittaukseen tarkoitettu kello, joka on suunniteltu kestämään tavallisessa laitesukelluksessa esiintyviä paine-eroja. Tyypillisimmin sukeltajankellot kestävät jopa 21 baarin paineen, ja ovat vesitiiviitä 200 metrin[1] syvyyteen saakka.

Sukeltajankello on sukeltajalle välttämätön varuste, koska muuten sukellusaikaa ei voi tietää ja näin tietää typpikertymäänsä.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukeltajankellon kellotaulut ovat itsevalaisevia. Kellossa on myös niin sanottu aikakehä, jaoteltu rengas, joka pyörii vastapäivään. Aikakehällä ilmaistaan pintaantuloaika. Koska kehä pyörii vain vastapäivään, ei sukellusaika voi ylittyä vaikka kehä pyörisi tahattomasti.

Kellossa ei yleensä ole kuin viisari-ilmaisin, koska painonappien o-rengastiivisteet altistavat kelloa vikaantumiselle.

Mares M1 -sukellustietokone.

Sukellustietokone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukeltajankellona voi toimia myös sukellustietokone. Syväsukelluksilla (+30 m) ja luolasukelluksilla on kuitenkin käytettävä kahdennettuja ajanilmaisuvälineitä. Tällöin sukellustietokoneen rinnalla useimmiten on sukeltajankello.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Clinchy, Richard A. & Egstrom, Glen H. & Fead, Lou: Jeppesen’s Open Water Sport Diver Manual, s. 83. 5. edition. Sudbury, Massachusetts: Jones & Bartlett Publishers, 1992. ISBN 978-0-801-69035-8. Google Books (limited preview). (englanniksi)