Sukeltajankello

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Seiko 7002-7020 Diver's 200 m sukeltajankello.

Sukeltajankello on ajan mittaukseen tarkoitettu kello, joka on suunniteltu kestämään tavallisessa laitesukelluksessa esiintyviä paine-eroja. Tyypillisimmin sukeltajankellot kestävät jopa 21 baarin paineen, ja ovat vesitiiviitä 200 metrin[1] syvyyteen saakka.

Sukeltajankello on sukeltajalle välttämätön varuste, koska muuten sukellusaikaa ei voi tietää ja näin tietää typpikertymäänsä.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukeltajankellon kellotaulut ovat itsevalaisevia. Kellossa on myös ns. aikakehä, jaoteltu rengas, joka pyörii vastapäivään. Aikakehällä ilmaistaan pintaantuloaika. Koska kehä pyörii vain vastapäivään, ei sukellusaika voi ylittyä vaikka kehä pyörisi tahattomasti.

Kellossa ei yleensä ole kuin viisari-ilmaisin, koska painonappien o-rengastiivisteet altistavat kelloa vikaantumiselle.

Mares M1 sukellustietokone

Sukellustietokone[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukeltajankellon virkaa (ajan näyttöä) voi hoitaa myös sukellustietokone. Syväsukelluksilla (+30m) ja luolasukelluksilla on kuitenkin käytettävä kahdennettuja ajanilmaisuvälineita (kuten kaikkea varustusta). Tällöin sukellustietokoneen rinnalla useimmiten on sukeltajankello.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Richard A. Clinchy, Glen H. Egstrom & Lou Fead: Jeppesen's open water sport diver manual, 5. edition, s. 83. Jones & Bartlett Publishers, 1992. ISBN 9780801690358. Google book (limited preview). (englanniksi)