Stylofoni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dubreq Stylophone

Stylofoni (myyty tuotenimellä Dübreq Stylophone) oli pienikokoinen elektroninen soitin, jonka keksi Brian Jarvis vuonna 1967. Se koostui metallisesta koskettimistosta, jota soitettiin koskettamalla koskettimia eräänlaisella kynällä (stylus). Jokainen kosketin on kytketty halpaan jänniteohjattuun oskillaattoriin erisuuruisen vastuksen kautta, jolloin kynällä koskettaessa virtapiiri sulkeutuu ja syntyy ääni, jota voi lähinnä kuvata adjektiiveilla "suriseva", "raaka" tai "ärsyttävä". Äänenlaadusta huolimatta stylofoneja on myyty noin kolme miljoonaa kappaletta, lähinnä lasten leluiksi. Isossa-Britanniassa stylofonin mainosmiehenä on toiminut erityisesti Rolf Harris.

Stylofoni on harvinaisuus kaupallisilla äänitteillä, mutta sellaisiakin löytyy, esimerkiksi David Bowien "Space Oddity", jossa tosin on vain pari stylofonilla soitettua säveltä.

[1]

Uudelleenjulkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 2007 lelufirma Re:creation toi yhdessä uudelleenperustetun Dubreq Ltd:n kanssa markkinoille uuden version stylofonista. Uudessa stylofonissa on alkuperäismallista puuttunut äänenvoimakkuuden säätö sekä MP3-sisääntulo. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nostalgia - Dubreq Stylophone hollowsun.com. Arkistoitu 19.3.2008. Viitattu 26.3.2008.
  2. Stylophones relaunched (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]