Steponas Darius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Steponas Darius
Darius vuonna 1930
Darius vuonna 1930
Henkilötiedot
Syntynyt9. tammikuuta 1896
Rubiške, Liettua
Kuollut17. heinäkuuta 1933 (37 vuotta)
Pszczelnik, Puola
Kansalaisuus liettualainen
Ammatti lentäjä
Siviilisääty naimisissa
Puoliso Jaunutė Škėmaitė-Darienė

Steponas Darius (alun perin Steponas Darašius, Yhdysvalloissa tunnettu nimellä Stephen Darius; 8. tammikuuta 1896 Rubiške, Liettua17. heinäkuuta 1933 Pszczelnik, Puola) oli liettualainen lentäjä.

Darius syntyi Rubiškessa, silloisen Venäjän keisarikunnan Kaunasin kuvernementin alueella. Hän muutti perheensä kanssa Yhdysvaltoihin vuonna 1907. Hän liittyi Yhdysvaltain armeijaan vuonna 1917 Yhdysvaltain lähdettyä mukaan ensimmäiseen maailmansotaan ja vaihtoi sukunimensä muotoon Darius. Hän palveli puhelinoperaattorina Ranskassa. Darius palasi Liettuaan vuonna 1920 ja liittyi Liettuan armeijaan, jonka sotilaskoulusta hän valmistui seuraavana vuonna. Hän oli mukana järjestämässä Klaipėdan kapinaa vuonna 1923. Liettuassa ollessaan hän hankki myös lentolupakirjan.

Darius oli innokas urheilija. Liettuassa ollessaan hän pelasi muun muassa koripalloa, baseballia, jääkiekkoa ja jalkapalloa, jossa hän edusti Liettuan jalkapallomaajoukkuetta sen ensimmäisessä virallisessa ottelussa Viroa vastaan 23. kesäkuuta 1923. Hän oli ensimmäinen, joka julkaisi Liettuassa lehtisiä koripallosta ja baseballista, joten hänen katsotaan tuoneen lajit Liettuaan. Darius perusti myös Sporto Žurnalas -urheilulehden.

Hän palasi Yhdysvaltoihin vuonna 1927 ja alkoi työskennellä ilmailun parissa. Hän perusti South Bend Airways -lentoyhtiön, jonka laivastoon kuului Pheasant H-10 ja Longwing Eaglerock.

15. heinäkuuta 1933 hän yritti Stasys Girėnasin kanssa välilaskutonta lentoa New Yorkista Kaunasiin. He ylittivät Atlantin Lituanicaksi nimetyllä Bellanca CH-300 Pacemaker -koneellaan 37 tunnissa 11 minuutissa. Kone syöksyi kuitenkin maahan 17. heinäkuuta hieman puolen yön jälkeen Kuhdammin kylässä Saksassa (nykyään Pszczelnik Puolassa). Syyksi arveltiin vaikeita sääoloja ja moottoriongelmia. Darius ja Girėnas kuolivat molemmat maahansyöksyssä. He olivat lentäneet yli 6 400 kilometriä ja olivat vain 650 kilometrin päässä kohteestaan.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Steponas Darius