Sotilaiden äidit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sotilaiden äidit (ven. Союз комитетов солдатских матерей России, Sojuz komitetov soldatskih materej Rossii) on venäläinen vuonna 1989 perustettu järjestö, joka on kiinnittänyt huomiota Venäjän asevelvollisten asemaan. Järjestö on herättänyt huomiota avoimella Tšetšenian sodan vastaisella kannallaan.

Kun vuonna 1993 Japaninmeren Ruskij-saaren koulutusleirillä kuoli nälkään neljä varusmiestä, Sotilaiden äidit teki tapauksen tunnetuksi. Kun Venäjä hyökkäsi Tšetšeniaan vuonna 1994, järjestö teki selväksi, ettei Kaukasuksen ongelmia ratkaista sotimalla. Vuonna 2004 Sotilaiden äidit järjestäytyi puolueeksi. Järjestö, joka oli 15 vuoden ajan osoittanut epäkohtia ja laatinut korjausehdotuksia, leimattiin terrorismin kannattajaksi[1].

Vuonna 2014 oikeusministeriö lisäsi Sotilaiden äidit vuoden 2012 lain mukaisten ulkomaisten agenttien listalle, kun järjestön puhemies Ella Poljakova oli sanonut televisiossa että sata haavoittunutta venäläistä sotilasta oli kuljetettu sairaalaan Pietariin, vihjaten heidän olleen sotimassa Itä-Ukrainan konfliktissa. Järjestön mukaan se ei saa enää ulkomaista rahoitusta, vaan tulee toimeen täysin valtion myöntämillä varoilla.[2]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]