Sortavalan pyhän Nikolaoksen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pyhän Nikolaoksen kirkko (myös Miikkulan kirkko) on ortodoksinen kirkko Sortavalan itäpuolella Riekkalansaaren Rantueen kylässä Luovutetussa Karjalassa. Ennen alueluovutuksia kirkko sijaitsi Sortavalan maalaiskunnassa ja kuului Sortavalan ortodoksisen seurakuntaan.

Pyhän Nikolaoksen kirkko rakennettiin vuonna 1891. Kirkko rakennettiin hirrestä ja lautavuorauksen se sai 1903. Kirkon rakentamisen rahoittivat E. ja H. Hallonblad. Kirkon sisustus saatiin Sortavalan entisestä pääkirkosta, joka purettiin vuonna 1877. Kirkkoa korjattiin vuonna 1926.

Talvisodan jälkeen kirkko jäi hyväkuntoisena Neuvostoliitolle. Sen esineistöä ei evakuoitu. Venäläiset hävittivät kirkon sisustuksen sodan jälkeen. Kun Karjala vallattiin takaisin jatkosodan alussa vuonna 1941, löydettiin kirkon ikonit läheisestä asuintalosta. Vuonna 1944 kirkko jäi Neuvostoliitolle. Venäläiset käyttivät kirkkoa tämän jälkeen muun muassa kirjastona. Nykyisin se kuuluu Valamon luostarille ja on taas kirkollisessa käytössä.

Sortavalan ortodoksisen seurakunnan pääkirkot sijaitsivat Riekkalansaaressa aina 1300-luvulta vuoteen 1765 asti, jolloin pääkirkko rakennettiin Sortavalan kaupunkiin. Tämän jälkeen paikalla sijaitsi myös Pyhälle Nikolaokselle pyhitetty kirkko, joka purettiin nykyisen kirkon tieltä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Koponen Paavo, Karjalan kirkkokummut. Tammi, Sulkava 1999. ISBN 951-31-1431-7
  • Karjalan ja Petsamon ortodoksiset kirkot ja kirkkotaide, toimittanut Kristina Thomenius ja Minna Laukkanen. Etelä-Karjalan taidemuseon julkaisuja 18:1b, Jyväskylä 1997. ISBN 951-785-018-2