Sonia Rykiel

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sonia Rykiel

Sonia Rykiel (s. 25. toukokuuta 1930 Pariisi) on ranskalainen muotisuunnittelija.

Puolanjuutalaista syntyperää oleva Sonia Rykiel syntyi Pariisissa. 17-vuotiaana hän aloitti työn näyteikkunasomistajana pariisilaisessa vaatekaupassa. Hän avioitui hienoja asuja myyvän boutiquen omistajan kanssa. Kun hän vuonna 1962 ei raskautensa aikana löytänyt sopivia vaatteita, hän hyödynsi miehensä venetsialaista tavarantoimittajaa ja suunnitteli omia.

Sonia Rykiel loi ensimmäiset äitiysmekot ja pienet puserot. Pusero on hänen symbolinsa, ja amerikkalaiset kruunasivat hänet vuonna 1967 "neuleiden kuningattareksi"selvennä. Puseron hän palautti seitsemän kertaa korjattavaksi ennen kuin oli tyytyväinen siihen. Sen jälkeen hän kokeili malleja, joissa saumat ovat ulkopuolella, poisti palteet ja vuorin ja suunnitteli hajuvesiä, joista '7e Sens' oli ensimmäinen. Ensimmäinen vaateluomus sai nimen Poikaparan pusero, ja hän ryhtyi myymään sitä miehensä vaatemerkillä "Laura". Se pääsi Ellen kanteen ja nosti hänet maineeseen.

Hän oli ensimmäinen suunnittelija, joka jätti saumat näkyviin ja painatti kirjoitusta puseroihin. Hän suosii erityisesti pitkiä kapeita puseroita ja pieniä villaneuleita, suuria hihankäänteitä ja pitkiä huiveja. Hänen värejään ovat beige, harmaa, tummansininen ja hiilenharmaa.

Rykiel on kirjoittanut useita alan kirjoja ja lasten satukokoelman.

Vuonna 1980 hänet äänestettiin yhdeksi maailman kymmenestä tyylikkäimmästä naisesta. Hän osoitti, että neuleet pysyvät muodissa mukana. Hänen tyttärensä Nathalie työskentelee hänen kanssaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]