Small World

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Small World-pelilauta ja pelivälineet levitettynä pelipöydälle.

Small World on belgialaisen Philippe Keyaerstin suunnittelema lautapeli. Pelin julkaisi Days of Wonder vuonna 2009. Games-lehti palkitsi sen vuonna 2010 parhaana uutuuspelinä.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Small World

Small Worldin pelimaailma sijoittuu fiktiiviseen fantasiatilaan, jossa 2-5 pelaajan ohjaamat olennot sotivat toisiaan vastaan. Pelissä käytetään hyväksi eri rotujen yksilöllisiä kykyjä sekä erikoisvoimia. Pelin pääpaino on pelilaudan alueiden valtaamisella ja puolustamisella sekä rotu-erikoisvoima-yhdistelmillä, joiden ansiosta jokainen pelikerta on erilainen.

Aluksi jokaiselle pelaajalle jaetaan 5 voittopistemerkkiä. Pelaaja jolla on suipoimmat korvat aloittaa pelin.[1] Peli jatkuu tämän jälkeen myötäpäivään pelaajalta pelaajalle. Seuraavaksi pelaajat valitsevat kukin vuorollaan ensimmäiset rotunsa ja erikoisvoimansa (jotka ilmaantuvat pakasta valittavaksi satunnaisessa järjestyksessä).

Tämän jälkeen pelaajat aloittavat imperiumiensa rakentamisen pelilaudan eri puolilta. Pelaajille jaetaan heidän rotu- ja voimakorttiensa mukainen lukumäärä pelimerkkejä. Nämä pelimerkit kuvastavat rodun armeijoiden kokoa.

Jossakin vaiheessa pelaajan pelimerkit loppuvat ja hänen on mielekästä siirtyä "declineen", rappiotilaan, jolloin hänen aiempi sivilisaationsa jää kartalle säilyttäen kaikki alueensa. Pelaaja ei voi kuitenkaan enää ohjata kyseistä sivilisaatiota, ja rodun sotavoimat vähenevät minimiin. Pelaajat voivat myös valloittaa toisten rotujen alueita viemällä paikalle ylivoimaisen armeijan tai onnistumalla nopanheitossa.

Jokaisen vuoron lopussa pelaajat saavat valloittamiensa alueiden verran voittopisteitä. Lisäksi voittopisteitä saa erilaisista erikoisvoimista ja -tapahtumista. Viimeisen vuoron loppuessa eniten voittopisteitä hankkinut pelaaja voittaa.

Rodut ja erikoisvoimat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on useita rotuja ja erikoisvoimia [2]. Emopelissä rotuja on 14 kappaletta ja erikoisvoimia 20.

Roduilla on rotuvoima (Race Power), esimerkiksi ihmiset (Human) saavat ylimääräisen voittopisteen jokaista vallattua peltomaata kohti. Erikoisvoimat (Special Power) antavat rodulle sattumanvaraisen kyvyn, esimerkiksi diplomatian, jolla voi estää haluttua pelaajaa hyökkäämästä itsensä kimppuun.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliin on emopelin lisäksi saatavilla myös erillisiä lisäosia, jotka muuttavat peliä esimerkiksi satunnaisten luonnonkatastrofien muodossa. Lisäksi lisäosat tuovat mukanaan uusia rotuja ja erikoisvoimia.

Lisäosia ovat:

  • Cursed
  • The Grand Dames of Small World
  • Be Not Afraid...
  • Small World: Underground (itsenäinen lisäosa)

Lisäksi pelin harrastajat ovat kehitelleet peliin omia lisäosia, esimerkiksi Community Compendium -lisäosasarjan.

Muut versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelistä on saatavilla myös iPad-versio.[3] Kyseisessä versiossa pelaajien lukumäärä on rajattu kahteen, pelaajaan ja tietokoneen ohjaamaan robottiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Game Rules, daysofwonder.com (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi). Luettu 10. tammikuuta 2012.
  2. https://archive.is/20120526004453/http://static.smallworld-game.com/teaser/en/races-and-powers.html Races and Powers
  3. Small World for iPad, daysofwonder.com (englanniksi). Luettu 10. tammikuuta 2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]