Skotlannin vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skotlannin Kuninkaallinen vaakuna

Skotlannin vaakuna oli Skotlannin monarkkien virallinen vaakuna, jota käytettiin Skotlannin kuningaskunnan vaakunana ennen vuotta 1603, jolloin Englannin ja Skotlannin kruunut yhdistettiin saman hallitsijan, Skotlannin Jaakko VI:n alaisuuteen. Yhdistymisen jälkeen vaakunasta tuli osa Yhdistyneen kuningaskunnan vaakunaa, jossa on esillä myös Englannin ja Irlannin vaakunat.

Kilvessä on punainen ja hillitsemätön leijona keltaisella pohjalla, liljakoristeisen kaksoiskehän ympäröimänä. Ensimmäisenä sitä käytti Skotlannin kuningas Vilhelm Leijona. Vaakunassa on punainen leijona istumassa valtaistuimella pidellen miekkaa ja valtikkaa. Alun perin sen molemmilla puolilla oli yksisarvinen. Vaakuna sisältää sanat "Nemo me impune lacessit" (Kukaan ei vahingoita minua rangaistuksetta.)

Nykymuodossaan Skotlannin vaakuna periytyy kuningas Robert I Brucen aikaan ja Bannockburnin taisteluun 1314. Hän otti Skotlannin vaakunan omakseen entisen sukuvaakunansa (kultaisessa kentässä punainen lakio ja vinoristi) sijaan.