Silmäproteesi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Silmäproteesi

Silmäproteesi (myös lasisilmä) on proteesi, joka korvaa vahingoittuneen tai tuhoutuneen silmän. Sen tarkoituksena on, että käyttäjä pystyy liikuttelemaan silmää, räpyttelemään ja elämään lähes normaalia elämää ilman, että silmää huomataan proteesiksi. Nykyään silmäproteesit ovat pääasiassa akryylimuovisia ja se maalataan ja muotoillaan toisen silmän kaltaiseksi. Proteesi uusitaan säännöllisesti.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silmäproteeseja on tehty jo ennen ajanlaskun alkua. Vanhimmat tunnetut silmäproteesit ovat jalometallisia. Lasista tuli kuitenkin päämateriaali silmäproteeseihin ja Ranska oli pitkään niiden valmistuksen keskus ennen kuin Saksan Lauschasta tuli 1800-luvulla alan keskuspaikka.

Lauscha on pieni saksalainen kaupunki, jossa on ollut lasin valmistusta vuodesta 1597 lähtien. Eräs silmälääkäri pyysi lauschalaista lasinpuhallusmestari Ludwig Müller-Uria tekemään lasisia silmäproteeseja vuonna 1835. Silmäproteesit ovat yksilöllisiä taidekäsityön tuotteita, jotka tehtiin sopiviksi kunkin käyttäjän silmään. Nykyään Lauschan päätuotteet ovat leluja ja koriste-esineitä (erityisesti joulukoristeita)[1].

Vuodesta 1868 alkaen silmäproteesien lasina käytettiin kryoliittilasia. Nykyään silmäproteesien päämateriaalina on akryylimuovi, mutta niitä tehdään edelleen lasista esimerkiksi Saksassa.

Tunnettuja silmäproteesin käyttäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Silmäproteesi.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. {{{Numero}}} Näyttely: Lauschasta maailmalle. Riihimäki: Suomen Lasimuseo, 28.10.–31.12.2022. (suomeksi)