Siilon saaga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Siilon saaga on Hugh Howeyn kirjoittama trilogia. Kirjasarja kuvaa post-apokalyptista maailmaa, jossa ihmiset asuvat maan alla valtavassa siilossa, koska ilma on maan päällä myrkyllistä hengittää.[1] Elämä siilossa on tarkasti kontrolloitua, ja se on jaettu eri osastoihin, joilla kullakin on oma tehtävänsä siilon ylläpitämisessä. Myös ihmiset on jaettu eri luokkiin tehtäviensä perusteella. Syntyvyyttä säännöstellään arpajaisilla, ainoastaan voittoarvan lunastaneet saavat luvan hankkia lapsia.

Siilo-saagan ensimmäinen osa Siilo kuvaa tiukan hierarkkista ja säännöllistä elämää maanalaisessa siilossa, jossa ihmiset elävät turvassa myrkylliseltä ulkomaailmalta. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun seriffi Holston päättää vapaaehtoisesti alistua puhdistustuomioon ja mennä ulos kuolemaan. Uudeksi seriffiksi valitaan Juliette Nichols, joka alkaa pian esittää kiusallisia kysymyksiä.

Kirjasarjan toinen osa Siirros kuvaa Siilossa esitellyn maailman alkuvaiheita. Yhdysvaltain nuori kongressiedustaja Donald Keene saa tehtäväkseen valvoa jättimäistä maanalaista rakennushanketta, ja sen todellinen tarkoitus alkaa vähitellen selvitä hänelle. Keene aikoo paljastaa siilon salaisuuden, mutta joutuu maksamaan aikeistaan kalliin hinnan.[2]

Kolmas osa Kohtalo jatkaa siitä mihin ensimmäinen osa jäi. Siilon maailmassa on herännyt kapinahenki, joka johtaa peruuttamattomiin ja mullistaviin asioihin. Sarjan päätösosa kutoo kahden ensimmäisen kirjan tapahtumat ja henkilöt toisiinsa.[3]

Siilon juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina kerrotaan aluksi siilon seriffin Holstonin näkökulmasta. Hän on menettänyt vuosia sitten vaimonsa. Seriffi ilmoittaa haluavansa ulos, mikä merkitsee rangaistusta, puhdistustehtävää. Holston lähetetään ulos tappavaan ulkomaailmaan ja hänen täytyy puhdistaa ulkoa kuvaa välittävien kameroiden linssit. Holstonin suojapuku hajoaa nopeasti ulkoilmassa ja hän kuolee, kuten kaikki edellisetkin puhdistajat.

Siilon pormestari Jahns ja apulaisseriffi Marnes joutuvat puhdistustuomion jälkeen valitsemaan seuraajan Holstonille. Marnesin suosituksesta he päättävät valita uudeksi seriffiksi Juliette Nicholsin, neuvokkaan koneosaston mekaanikon. Vaikutusvaltaisen IT-osaston johtajalla Bernardilla on kuitenkin oma ehdokas jo valmiina: Peter Billings. Jahns ei silti taivu, ja Juliette valitaan seriffiksi. Mutta sitten asiat saavat uuden käänteen, kun pormestari myrkytetään ja epätoivoinen Marnes tekee itsemurhan. Bernardista tulee siilon väliaikainen johtaja.

Tuore seriffi Juliette alkaa uhmata auktoriteetteja ja kyseenalaistaa vallitsevat totuudet. Hän saa selville, että puhdistustuomion saaneiden kypärä näyttää heille muokattua kuvaa ulkomaailmasta ja suojapuvut tehdään tarkoituksella liian heikoiksi. Rangaistuksena uppiniskaisuudestaan Juliettekin saa puhdistustuomion. Kukaan ei ole koskaan palannut ulkoa elävänä. Mutta Juliettella on ystäviä, jotka eivät jätä häntä pulaan. Koneosaston Walker ja varusteosaston väki tekevät Juliettelle puvun, joka on aiempia huomattavasti kestävämpi.

Julietten ja IT-osaston Lukasin välille on tällä välin syntynyt romanttinen suhde. Samaan aikaan Bernard alkaa koulia Lukasista seuraajaansa. Lukas saa tietää salaisuuden: he eivät ole yksin maailmassa. Heidän siilonsa, numero 18, on vain yksi lukuisten joukossa. Elämä maan päällä on tuhottu tietoisesti, ja siiloissa elävien on tarkoitus asuttaa maa uudelleen, kun ilma on jälleen puhdasta hengittää.

Julietten tuomio pannaan täytäntöön, mutta uuden kestävän suojapukunsa turvin hän pystyy kävelemään viereisen siilon oviaukolle. Se on siilo 17, jossa on tapahtunut kapina tai jokin muu mullistus, sillä ilmalukolle johtava luiska on täynnä ruumiita. Juliette onnistuu pääsemään sisään siiloon ja löytää sieltä yksinäisen asukin, jolle hän antaa nimen Solo. Solo on asunut rappeutuneessa siilossa yksin vuosikausia. Mutta Solo ei olekaan ainut eloonjäänyt, sillä Solo ja Juliette löytävät siilon alakerroksista lapsijoukon.

Sillä välin siilossa 18 puhkeaa kapina, jota johtavat kone- ja varusteosasto. IT-osasto kuitenkin tukahduttaa kapinan julmasti. Bernard nimittää uudeksi seriffiksi Peter Billingsin.

Pian Juliette ja Lukas pystyvät puhumaan toisilleen radiolla, sillä jokaisessa siilossa on salainen kammio IT-osaston alapuolella, jossa on yhteydenpitovälineet. Mutta Bernard saa selville Lukasin petoksen, ja Lukas saa nyt vuorostaan puhdistustuomion. Juliette päättää mennä Lukasia vastaan ja pelastaa hänet siiloon 17. Juliette osaa nyt valmistaa suojavarusteet, joilla pelastus onnistuu.

Lukas ja uusi seriffi Peter kääntyvät kuitenkin yllättäen Bernardia vastaan. Bernard on lipsauttanut, että hän tappoi pormestari Jahnsin. Bernard saakin tuomion Lukasin sijasta. Tuomio pannaan täytäntöön. Kun ovi ulos avautuu, Juliette tulee suojapeitto mukanaan ilmalukkoon, ja kohtaa siellä yllätyksekseen Bernardin. Bernard kuolee ilmalukon puhdistusliekkeihin, mutta Juliette selviää. Juliette valitaan siilo 18:n pormestariksi ja hän alkaa pohtia, miten voisi pelastaa Solon ja lapset naapurisiilosta.

Siirroksen juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohtalon juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Juliette on nyt siilon 18 pormestari ja hän pyrkii pelastaman Solon ja lapset rappeutuneesta naapurisiilo 17:stä. Juliette pyytää koneosaston väkeä puhkaisemaan alimman tason seinän. He onnistuvat siinä ja pääsevät siilojen välissä olevaan valtavaan holviin, jossa odottavat jättimäiset kaivurit, joilla siilojen kaivannot on alun perin rakennettu. Koneosasto saa kaivurit toimimaan ja pystyy lopulta puhkaisemaan reiän siiloon 17. Juliette suunnittelee samalla hyökkäystä siiloon numero 1, sillä hän pitää heitä syyllisinä kaikkiin onnettomuuksiinsa. Lukas ja Juliette keskustelevat säännöllisesti siilon 1 kanssa.

Erityisesti Juliette vihaa ykkössiilon Donaldia ja uskoo tämän olevan vastuussa koko projektin johdosta. Donald ei kuitenkaan ole kaiken takana, vaan on vain esiintynyt projektin johtajana. Todellisuudessa Donald aikoo tehdä siiloprojektista lopun ja vapauttaa kaikki siilot tavalla tai toisella. Donald on herättänyt salaa sisarensa Charlotten kryounesta, sillä hän tarvitsee apua ulkomaailman tutkimisessa. Donald on vähitellen kuolemassa, koska hän on käynyt myrkyllisessä ulkomaailmassa, ja pienet nanokoneet kalvavat vähitellen hänen sisuksiaan. Yhdessä Donald ja Charlotte saavat lennokkien välittämistä tiedoista selville, että vaarallinen nanokoneiden pilvi ulottuu vain lyhyen matkan päähän siiloista ja kauempana pitäisi olla puhdasta ilmaa.

Paljastuu, että aiemmin useat muutkin siilot ovat kapinoineet, ja ne on ”ajettu alas”, tuhottu kaasuttamalla siiloihin tappavia nanokoneita. Mutta yksi kapinallisista siiloista – siilo numero 40 – on pystynyt välttämään tämän kohtalon, ja se on onnistunut katkaisemaan kaikki yhteydet siiloon 1. Sen ympärillä on myös muita mykkiä siiloja. Niiden lopullista kohtaloa ei tiedetä.

Sitten käy ilmi, että projektin todellinen johtaja Thurman ei olekaan kuollut, kuten Donald on luullut. Hän oli ampunut aiemmin Thurmanin tämän kryokapseliin, mutta kapselin nanokoneet paransivat Thurmanin. Thurman saa Donaldin kiinni ja käskee kaasuttaa siilon 18. Siilossa 18 syntyy paniikki, ja osa sen asukkaista yrittää ulos pakokauhun vallassa, osa taas ryntää alatasoille. Lukas jää loukkuun IT-osastolle ja varoittaa ennen kuolemaansa Juliettea radion välityksellä. Juliette ja pieni joukko ihmisiä pääsee pakoon siilojen väliseen holviin ja pakenee siiloon 17. Sen jälkeen he sulkevat aukon.

Sillä välin Charlotte saa radiolla yhteyden Julietteen. Charlotte on nyt yksin, sillä Thurman pitää Donaldia vankina. Charlotte kertoo Juliettelle, että kaivureiden tarkoituksena on kaivautua kehään sijoitettujen siilojen keskipisteeseen, myrkyllisen pilven ulottumattomiin. Mutta sitten turvamies Darcy löytää Charlotten piilopaikan. Charlotte kertoo kuitenkin Darcylle projektin päämäärästä ja saa uuden liittolaisen.

Silo 17 on samaan aikaan kaaoksen vallassa, ja omituinen uskonlahko alkaa terrorisoida muita ja kaappaa yhden siilo 17:n lapsista. Lopulta Solo pelastaa lapsen. Juliette kehittää uuden pelastussuunnitelman. Hän päättää, että eloonjääneiden on kuljettava keskuspisteeseen myrkkypilven läpi. Sitä varten on tehtävä uusia kestäviä suojapukuja.

Charlotte ja Darcy onnistuvat vapauttamaan Donaldin. Donald aikoo lakkauttaa ykkössiilon räjäyttämällä pommin reaktorisalissa. Charlotte uskoo, että Donaldin on tarkoitus laukaista pommi kaukolaukaisimella, mutta Donald paljastaa viime hetkellä, että hän vie pommin paikoilleen itse ja kuolee sen räjähtäessä. Donald luikahtaa hissiin, eikä Charlotte voi estää häntä. Sitten Charlotten ja Darcyn kimppuun hyökätään ja Darcy haavoittuu kuolettavasti. Charlotte onnistuu kuitenkin pakenemaan. Donald pääsee reaktorisaliin, mutta Thurmann ja turvamiehet tavoittavat hänet ennen kuin hän ehtii virittää pommin. Thurmann ampuu Donaldia. Tämä kaatuu, mutta kun Thurmann lähestyy, hän ampuu pommia. Se räjähtää ja koko siilo 1 tuhoutuu jättäen jälkeensä vain suuren kraatterin.

Juliette ja muut eloonjääneet onnistuvat kulkemaan myrkkypilven läpi ja saapuvat rakennukselle, jonka Charlotte on kuvannut. Se osoittautuu suureksi varastorakennukseksi, jossa on eri kasvien siemeniä sekä telttoja, työkaluja ja muita tarvikkeita, joiden avulla he voivat aloittaa uuden elämän. Pian he näkevät Charlotten, joka on selvinnyt siilo ykkösen tuhosta. Hän tulee myrkkypilven läpi suojapuvussa. Charlotte hyväksytään yhteisön jäseneksi. Osa haluaisi jäädä asumaan varaston lähelle, mutta yhteisö päättää lähteä kohti rannikkoa. Raskaita menetyksiä kokenut Juliette tuntee itsensä väsyneeksi, ja Solo näyttäisi kohoavan eloonjääneiden uudeksi johtajaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Siilo Liken verkkosivut. Like Kustannus. Arkistoitu 22.12.2015. Viitattu 1.11.2015. suomi
  2. Siirros Liken verkkosivut. Like Kustannus. Viitattu 3.11.2015. suomi
  3. Kohtalo Liken verkkosivut. Like Kustannus. Viitattu 3.11.2015. suomi