Shortbus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shortbus
Ohjaaja John Cameron Mitchell
Käsikirjoittaja John Cameron Mitchell
Tuottaja Howard Gertler
John Cameron Mitchell
Tim Perell
Säveltäjä Yo La Tengo
Kuvaaja Frank G. DeMarco
Leikkaaja Brian A. Kates
Pääosat Sook-Yin Lee
Paul Dawson
Lindsay Beamish
PJ DeBoy
Raphael Barker
Peter Stickles
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Ensi-ilta 24. marraskuuta 2006 (Suomi)
Kesto 101 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 2 000 000 USD[1]
Tuotto 5 516 192 USD[2]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Shortbus on vuonna 2006 valmistunut yhdysvaltalainen draamakomedia, jonka on ohjannut, tuottanut ja käsikirjoittanut John Cameron Mitchell. Päärooleissa nähdään muun muassa Sook-Yin Lee, PJ DeBoy, Lindsay Beamish, Jay Brannan ja Paul Dawson.

Elokuva sijoittuu New Yorkiin, jossa erilaiset ihmiset etsivät vastauksia kysymyksiinsä seksistä, rakkaudesta ja ihmissuhteista. Keskeisenä tapahtumapaikkana toimii pieni ja estoton underground-baari Shortbus, jossa kokoontuu pormestarien, homojen ja dominataiteilijoiden oma sekalainen seurakunta. Pääosin elokuva kertoo orgasmia tavoittelevasta Sofiasta, rakastuneista mutta suhteensa kanssa kamppailevista Jamiesta ja Jamesista, sekä yksinäisestä ja sulkeutuneesta ammattilaisdomina Severinistä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parisuhdeterapeutti Sofia (Sook-Yin Lee) asuu rakastettavan renttuaviomiehensä Robin (Raphael Barker) kanssa, jolta hän ei ole kuitenkaan koskaan saanut orgasmia. Sofia lähtee etsimään vastausta ongelmaansa baarista nimeltä Shortbus, jonka omituista maailmaa hallitsee sukkelasanainen valtiatar Justin Bond. Shortbusissa sukupuolella ei ole merkitystä, seksiä voi harrastaa kenen kanssa tahansa ja paikassa saattaa myös eksyä rujopuheisten lesbojen asuttamaan makuuhuoneeseen. Sofia tutustuu uusiin ihmisiin ja tekee kaikkensa orgasmin eteen, jossa häntä yrittää avittaa mm. ammattilaisdomina Severin (Lindsay Beamish), joka haaveilee taiteilijan urasta. Severin ei ole koskaan ollut kunnollisessa ihmissuhteessa, ja hän muodostuu ystäväksi, tueksi ja potilaaksi Sofialle. Sofian asiakaspari, Jamie (PJ DeBoy) ja James (Paul Dawson) haluavat avata suhteensa muillekin. He aloittavat seksisuhteen nuoreen ja komeaan Cethiin (Jay Brannan) ja ovat samalla naapurinsa Calebin (Peter Stickles) intohimoinen vakoilun kohde. James on kuitenkin jo kauan ollut vakavasti masentunut ja työstääkin videokamerallaan itsemurhaviestiä Jamielle.

Julkisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kohautti vapaalla ja runsaalla seksipitoisuudellaan. Shortbus sisälsi paljon esimerkiksi aitoja yhdyntöjä, homoseksuaalien välistä seksiä ja masturbointia. Ikäraja oli 18 vuotta. Jotkut tahot luokittelivat elokuvan jopa pornoksi, johon Mitchell vastasi: "Seksi, kuten musiikkikin, on universaali kieli. Me käytämme sitä esitelläksemme hahmoja, herättääksemme tunteita ja kuljettaaksemme juonta eteenpäin." Sook-Yin Lee oli vähällä menettää työnsä radiojuontajana ohjelmassaan Definitely not the Opera, koska hän osallistui elokuvan lukuisiin sensuroimattomiin seksikohtauksiin. Hän sai kuitenkin tukea ja puolustusta CBC:ltä ja useilta julkisuuden henkilöiltä kun hänen erouhkauksensa vuosi medialle.

Enimmäkseen elokuva otettiin kuitenkin todella hyvin vastaan, niin Yhdysvalloissa kuin ulkomaillakin. Se voitti lukuisia palkintoja eri filmifestivaaleilla ja keräsi paljon hyviä arvosteluja. Suomessa esimerkiksi Episodi ja Metro myönsivät elokuvalle neljä tähteä. Erityisesti Shortbusia kiiteltiin omaperäisyytensä, ennakkoluulottomuutensa, rohkeutensa ja reippaan huumorinsa ansiosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Shortbus the-numbers.com. Viitattu 22.8.2011. (englanniksi)
  2. Shortbus boxofficemojo.com. Viitattu 22.8.2011. (englanniksi)