Shanghai (peli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shanghai
Korttimäärä 104
Pelaajamäärä 3–6
Korttien järjestys suurimmasta pienimpään A-K-Q-J-10-9-8-7-6-5-4-3

Shanghai on 3–6 pelaajalle tarkoitettu korttipeli. Se on sitoumusrommipeli, jossa joka kierroksella kerätään erilaisia yhdistelmiä. Peli tarjoaa monia taktikointimahdollisuuksia ja sopii hyvin seurapeliksi. Peli vaikeutuu koko ajan. Peli kestää varsin pitkään, sillä siihen kuuluu seitsemän kierrosta.

Tavoite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä tavoite on pöydätä kierroksella vaadittavat korttiyhdistelmät ja päästä käsikorteista eroon.

 1. kierroksella kerätään kahdet kolmoset
 2. kierroksen tavoite on kolmoset ja värisuora
 3. kierroksella kerätään kaksi värisuoraa
 4. kierros: kolmet kolmoset
 5. kierros: kahdet kolmoset ja yksi värisuora
 6. kierros: kolmoset ja kaksi värisuoraa
 7. kierros: kolme värisuoraa

2 × 333 – esimerkiksi 777 ja QQQ
1 × 333 + S – esimerkiksi 555 ja pataa 6/7/8/9
2 × S – esimerkiksi pataa 6/7/8/9 ja ruutua 10/J/Q/K tai molemmat herttaa A/2/3/4 ja J/Q/K/A
3 × 333
2 × 333 + S
1 × 333 + 2 × S
3 × S

Värisuoraan vaaditaan vähintään neljä peräkkäistä korttia samaa maata. Kaksi värisuoraa voi olla samaa maata.

Jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi tavallista 52 kortin pakkaa eli 104 korttia. Korttien arvojärjestys: ässä (pelaajan valinnan mukaan 1 tai 14) – muut kortit silmäluvun mukaan. Mustat kakkoset toimivat villeinä kortteina eli voivat edustaa mitä tahansa pakan korttia pelaajan valinnan mukaan. Pelaajille jaetaan 12 korttia paitsi etumiehelle, joka saa 13 korttia.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etumies aloittaa laittamalla yhden kortin pöydälle kuvapuoli ylöspäin avopakan pohjakortiksi. Seuraavalla pelaajalla on oikeus ottaa poislaitettu kortti itselleen. Jos hän ei halua sitä, on muilla pelaajilla oikeus ottaa se huutamalla "Shanghai!". Pelaaja, joka huutaa shanghailla kortin itselleen, joutuu ottamaan umpipakasta yhden sakkokortin käteensä eikä hän saa laittaa yhtään korttia pois. Vuoro jatkuu shanghai-huudon jälkeen pelaajasta, jonka vuoro olisi ollut. Hänen on pakko ottaa kortti umpipakasta. Jos vuorossa oleva pelaaja ei halua ottaa poislaitettua korttia eikä kukaan huuda shanghai, hän ottaa umpipakasta yhden kortin. Pelaaja voi pöydätä valmiit korttiryhmät omalla vuorollaan. Kaikki pelikierroksella vaaditut ryhmät on pöydättävä kerralla. Vaadittuja ryhmiä saa jatkaa (esim. kolmosiin voi pelata neljännen, viidennen jne. kortin ja suoraa pidentää), mutta muita kuin kierroksella valittuja ryhmiä ei saa pöydätä. Kun vaaditut korttiryhmät on pöydätty, on pelaajalla oikeus jatkaa myös vastustajien pöytäyksiä. Esim. jos vastustaja on pöydännyt 555 ja pata-6789, voi lyödä vastustajan pöytäykseen kaikki kädessä olevat vitoset ja pata-10:n. Viimeisen eli seitsemännen kierroksen lisäsääntö: pelaajan tulee tehdä pöytäys ja lopettaa peli samalla vuorolla eli käsi pitää saada kerralla tyhjäksi. Kun pöytäykset on tehty, on pelaajalla lisäksi oikeus vuorollaan vaihtaa vastustajan pöytäämä villi kortti (musta kakkonen) omassa kädessä olevaan korttiin, joka sopii villin kortin tilalle. Esim. jos vastustaja on pöydännyt ruutu-10:n, hertta-10:n ja pata-2:n, saa minkä tahansa omassa kädessä olevan kympin vaihtaa tähän pata-2:een. Vaihdossa saatu villi kortti on pöydättävä välittömästi omiin tai vastustajien pöytäyksiin, sitä ei saa ottaa käteen.

Kierros päättyy, kun yhdeltä pelaajalta loppuvat käsikortit.

Erikoistilanteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos umpipakka loppuu, poislaitettujen korttien pino sekoitetaan ja siitä tehdään uusi umpipakka. Tämän jälkeen pakasta nostettua korttia ei saa laittaa samalla vuorolla pois, vaan täytyy laittaa joku muu käsikortti.

Jos umpipakka ja poislaitettujen korttien pino loppuvat, kukin pelaaja laittaa vuorollaan yhden kortin pois (on edelleen mahdollista huutaa shanghai). Sakkokortteja ei tässä tilanteessa enää ole.

Sääntömuunnelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Käytetään tavallisen korttipakan sijaan pokeripakkaa, jolloin vain jokerit (yhteensä 6 kappaletta) ovat villejä kortteja. Vaihtoehtoisesti sekä jokerit että mustat kakkoset ovat villejä kortteja.
 • Jätetään pois mahdollisuus vaihtaa pöydätty villi kortti.
 • Pelataan myös viimeinen kierros tavalliseen tapaan, eli kättä ei tarvitse saada tyhjäksi kerralla.

Pisteiden laskenta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kierroksen päätteeksi lasketaan pisteet käteen jääneiden korttien perusteella, eli kierroksen päättänyt pelaaja saa 0 pistettä. Pöydättyjä kortteja ei lasketa. Kierrosten pisteet lasketaan yhteen, lopussa vähiten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa pelin.

Pisteiden laskentaan on useita muunnelmia riippuen käytetyistä säännöistä:

 • Kukin numerokortti kerryttää pisteitä arvonsa mukaisesti (2-10 pistettä)
 • Kuvakortit: joko arvonsa mukaisesti (11-13 pistettä), tai kukin kuvakortti 10 pistettä
 • Ässä: 14 tai 15 pistettä
 • Jokeri: 25 pistettä
 • Musta kakkonen villinä korttina: 20, 25 tai 50 pistettä

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]