Seshat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seshat
Seshat kuvattuna leopardin taljaan pukeutuneena naisena kirjaamassa kuninkaan hallintovuosia palmunlehvälle.
Seshat kuvattuna leopardin taljaan pukeutuneena naisena
kirjaamassa kuninkaan hallintovuosia palmunlehvälle.
Hieroglyfein
S29N37G1X1G7
Roolit
viisaus
tieto
kirjoitustaito

Seshat oli muinaisessa Egyptissä palvottu kirjoituksen ja kirjanpidon jumalatar. Hänen uskottiin myös olevan tähtien ja planeettojen tuntija, ja hän auttoi faaraota erityisessä "nuoran venytykseksi" kutsutussa seremoniassa, joka liittyi tähtitieteellisiin ja astrologisiin mittauksiin, joiden avulla määriteltiin temppelien sijainnit. Seshat vastasi rituaalissa temppelien pohjapiirustusten säilytyksestä. Jumalatar mainitaan myös faaraon juhlien ja sotaretkien kirjaajana, joka laski esimerkiksi karjan, sotavankien ja sotasaaliin määrän.[1]

Seshat kuvattiin pantterinnahka-asussa olevana naisena, jolla oli päänsä yläpuolella kepin päässä oleva seitsensakarainen tähti.[1] Hänet kuvattiin usein kantamassa kirjoitusvälineitä kuten ruokokynää.

Seshat oli Thot-jumalan puoliso.[1] Hän vastasi pääasiassa selonteoista, ajan mittaamisesta ja rakennusten perustuksista. Hänen katsottiin olevan kirjureiden suojelija.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Giulie Cannon-Brown: Seshat Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, inc. Viitattu 3.9.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]