Sebastião José de Carvalho e Melo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pääministeri e Melo Louis-Michel van Loon maalaamana.

Sebastião José de Carvalho e Melo (13. toukokuuta 169915. toukokuuta 1782) oli 1700-luvulla elänyt portugalilainen valtiomies ja maansa pääministeri vuodet 1750–1777. Hän oli myös Oeirasin kreivi ja Pombalin markiisi.

E Melo syntyi vuonna 1699 Lissabonissa. Nuoruusvuotensa hän opiskeli Coimbran yliopistossa, jonka jälkeen hän palveli jonkin aikaa armeijassa. Siirryttyään politiikkaan hänen urakehityksensä oli hidasta ja hän toimi vain Portugalin lähettiläänä eri hoveissa, mutta kuninkaan vaihduttua hänelle suotuisampaan Joosef I:hin, nimitettiin e Melo mukaan hallitukseen. E Melo toimi sisäministerinä vuodesta 1750 vuoteen 1777 ollen tosiasiassa muita ministereitä ja jopa itse kuningasta merkittävämpi vallankäyttäjä valtion asioissa. Vuonna 1755 hänestä tuli maan pääministeri. Pombal muistetaan Portugalissa lähinnä Lissabonin vuoden 1755 maanjäristyksen nopeasta ja tehokkaasta jälkihoidosta sekä roolistaan Portugalin talouden ja yhteiskunnan uudistajana. Markiisi de Pombalin valtakaudella kontrollipolitiikka ankaroitui huomattavasti. "Sellit ja vankilat ovat ainoa asia, jonka tiedän tepsivän tähän hulluun kansaan", kerrotaan hänen sanoneen.

Pääministeriksi tultuaan e Melo ryhtyi reformeihin ja uudistuksiin. Hän muun muassa lakkautti orjuuden Portugalin Intian-siirtomaista. Hän on myös jäänyt historiaan yhtenä jesuiittaveljeskunnan vihollisista valistusajalla. Pääministerinä ollessaan e Melo esimerkiksi takavarikoi jesuiittojen omaisuuden valtiolle ja karkotti nämä maasta.[1]

E Melo kuoli Pombalissa vuonna 1782.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Simo Heininen: Ihmistä suurempi: paaviuden historia. Edita, 2004. ISBN 951-37-4184-2. , s. 76-80

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]