Sava Savanović

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sava Savanović on serbialaisen kansanuskon tunnetuimpia vampyyrejä. Sava Savanovićin uskotaan asuneen vanhassa vesimyllyssä Zarožjen kylässä Bajina Baštan kunnassa.[1] Hänen väitetään tappaneen viljaa jauhamaan tulleita ihmisiä ja juoneen heidän verta. Vaikka usein sanotaan hänen olleen ensimmäinen serbialainen vampyyri, usein mainitaan myös Veliko Gradištesta kotoisin oleva vuonna 1724 kuollut Petar Blagojević, joka omana aikanaan pääsi myös Euroopan huomion keskipisteeksi.

Mylly[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutamat viime vuosikymmenet Sava Savanovićin mylly on ollut Jagodićin perheen omistuksessa ja sitä on usein nimitetty ”Jagodićin myllyksi”.[1] Se oli toiminnassa myöhään 1950-luvulle asti, jolloin se suljettiin ja sammutettiin. Vesimylly vetää puoleensa kävijöitä, mutta kylän asukkaat eivät ole vielä onnistuneet tekemään myllystä menestyksekästä turistikohdetta.

Vaikutus kulttuuriin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sava Savanovićin hahmo mainitaan kirjailija Milovan Glišićin kertomuksessa ”Posle devedeset godina” ja serbialaisessa kauhuelokuvassa Leptirica vuodelta 1973, joka perustuu Glišićin kertomukseen, sekä myös Mirjana Novakovićin kirjassa Strah i njegov sluga.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]