Sauvamerkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sauvamerkki on pysty- ja vinosuuntaisista puurakenteista koottu merimerkki. Yksinkertaisimmillaan sauvamerkki on viistotuin pystyyn tuettu puunrunko tai parru. Suuremmat sauvamerkit saattavat käsittää kymmeniä puunrunkoja. Näkyvyyden parantamiseksi on pystypuihin laudoitettu erilaisia pintoja tai kuvioita, tai merkkiin on lisätty huippumerkeiksi muun muassa tynnyreitä.

Sauvamerkeistä ei käytetä merimerkkien luetteloissa erillisiä määritelmiä kuten kummeleista ja tunnusmajakoista. Sauvamerkki on voitu rakentaa mitä tahansa tarkoitusta varten, esimerkiksi varoitusmerkiksi tai väyläohjausmerkiksi. Sauvamerkin rakentamiseen tarvittava materiaalimäärä on vähäinen, jolloin rajallisistakin tarpeista on saatu rakennettua kauas erottuva merimerkki.

Suomessa sauvamerkkejä oli käytössä vielä 1900-luvun alussa, jolloin pukkitelineille rakennetut linjataulut sekä sektoriloistot yleistyivät ja syrjäyttivät ne. Pienempikokoisten merkkien lisäksi Suomessa on jäljellä enää yksi suurikokoinen sauvamerkkeihin kuuluva merimerkki, Korsnäsin edustalla sijaitseva Svettgrundin yli 18 metriä korkea sauvamerkki, joka huippukuvio on rombinmuotoinen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]