Sarveiskalvoimplantti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sarveiskalvon sisäinen istute tai implantti asetetetaan kirurgisesti silmän sarveiskalvon kerrosten väliin, tarkoituksena hoitaa jotakin näkemisen ongelmaa, kuten ikänäköä tai keratoconusta. Ikänäön suhteen onnistunut toimenpide vähentää riippuvuutta lukulaseista ja helpottaa arkiaskareita, kuten päätetyöskentelyä.

Konseptin kehitti silmäkirurgi José Barraquer vuonna 1949 lasisten implanttien kanssa, josta tänä päivänä kehitys on kulkenut akryyleihin, hydrogeelipolymeereihin sekä muihin bioyhteensopiviin materiaaleihin, joita keho ei hylji.

Aiempien vuosikymmenten istutteet kokivat vastoinkäymisiä, kuten sarveiskalvon samentumia, ohentumia ja sulamisia. Tämän päivän teknologia on parantunut huimasti, sillä uudet istutteet ovat ohuempia ja paremmin asemoituja silmään. Lisäksi 2000-luvulla yleistynyt uudempi femtolaser-teknologia mahdollistaa tarkat taskut tai lamellit, johon istute voidaan asettaa.

Tällä hetkellä Suomessa on ikänäön hoidossa yksi istutemalli saatavilla:

KAMRA inlay (AcuFocus, Inc.) on bioyhteensopiva kiekko, jonka keskellä on aukko. Aukon ansiosta silmään pääsee vain terävä, keskitetty valo, joka tarkentaa lähinäköä,säilyttäen kaukonäköalueen.