Sapokan vesipuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sapokanlahtea putouskallion päältä nähtynä.
Puiston istutuksia ja rakenteita.

Sapokan Vesipuisto on Kotkan keskustassa Kotkansaarella sijaitseva puisto. Puistoalue käsittää noin kolme hehtaaria Sapokanlahden pohjukan ympäristöä. Sapokanlahti on ollut kaavassa puistoalueena jo vuodesta 1917 lähtien. Nykyisen vesipuiston rakentaminen aloitettiin vuonna 1990. Pääsuunnittelija on Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen. Puisto on palkittu Vuoden valaistuskohteena 1993, Vuoden ympäristörakenteena 1994 ja Vuoden kivityökohteena 1996.

Puistossa on noin 20 metriä korkea vesiputous, jonka vesi pumpataan merestä puolen kilometrin päästä. Putouskallion huipulla on nähtävillä yli 20 kivipaatta, ”Kiviset Kotkat”, jotka esittelevät suomalaisia kivilaatuja. Myös puiston rakenteissa on käytetty työstettyä tai työstämätöntä kiveä monipuolisesti.

Puiston merenpuoleisessa osassa on säilytetty alkuperäistä luonnonmukaista kasvillisuutta, johon kuuluu vanhoja mäntyjä ja tervaleppiä. Näiden seuraksi on istutettu alppiruusuja ja monia luonnonkasveja. Puiston kaupunginpuoleinen osa on rakennettu voimakkaammin, siellä sijaitsevat ruusuterassi ja kivikkopuutarha. Puistossa on käytössä runsaasti erikoisvalaisimia, joilla tuodaan harkitusti esiin eri kohteita eri vuodenaikoina.

Taideteokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puistossa on toistakymmentä Hannele Kylänpään vuosina 2007–2010 pystytettyä eläinaiheista veistosta[1]. Kylänpään pronssinen sorsaveistos, emo ja poikanen, varastettiin vuonna 2008[2]. Teoksen emo tuli esiin tv-ohjelman kuvauksissa syksyllä 2013. Arvioitavaksi tuonut henkilö oli ostanut sen huutokaupasta. Emo on palautettu paikalleen.[3] Vuonna 2016 puistoon pystytettiin Eero Hiirosen veistokset Vesitorso, Veden vartija ja Vedestä lähtenyt[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Julkiset taideteokset Kotkassa visitkotka.fi. Viitattu 19.3.2014.
  2. Riina Holtari: Romuna halpa, patsaana arvokas. Kymen Sanomat, 18.3.2014, s. 4–-5.
  3. Maija Tuunila: Varastettu pronssisorsa palasi kotiin - poikanen jäi matkalle Yle uutiset. Yle. Viitattu 17.3.2014.
  4. Kuvanveistäjä Eero Hiironen toi vettä ja valoa Kotkaan Kymen Sanomat. 2.6.2016. Viitattu 19.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]