Samuel Tickell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Samuel Richard Tickell (19. elokuuta 1811 Cuttack Intia - 20. huhtikuuta 1875 Cheltenham Englanti) oli brittiläinen upseeri, lintutieteilijä ja taidemaalari.

Samuel Tickell

Tickell syntyi Intiassa ja opiskeli Englannissa. 19-vuotiaana hän palasi ammattisotilaaksi Bengaliin. Hän palveli Bengalissa vuoteen 1840 saakka, jolloin hänet komennettiin Katmanduun Nepaliin johtamaan Brian Houghton Hodgsonin turvasaattuetta. Hän palasi Bengaliin 1843 ja ylennettiin kapteeniksi, minkä jälkeen hänet komennettiin Burmaan.

Aasiassa oleskellessaan Tickell tutki linnustoa ja nisäkkäitä, ja maastohavaintojen lisäksi hän keräsi näytteitä. Hän avusti Journal of the Asiatic Society of Bengal-lehteä, jonka 18. vuosikerrassa on hänen raporttinsa Burmasta. Tickell luopui urastaan everstin arvoisena ja asettui Kanaalisaarille. Työskennellessään teoksensa Illustrations of Indian Ornithology parissa hän sokeutui vuonna 1870 silmätulehduksen seurauksena. Ennen kuolemaansa hän lahjoitti teoksen Zoological Society of Londonille.

Tickell nimesi linnuista intiantöyhtökiitäjän (Hemiprocne coronata), metsäkiitäjän (Zoonavena sylvatica), intianvarpuspöllön (Glaucidium radiatum), harmaaviirukukastajan (Dicaeum agile), ylänköuunilinnun (Phylloscopus affinis), assaminuunilinun (Phylloscopus cantator) ja intianrastaan (Turdus unicolor).[1] Tickellin kunniaksi on nimetty ruskosarvinokka (Anorrhinus tickelli), vuorisieppokerttu (Tickellia hodgsoni), viidakkotimali (Pellorneum tickelli) ja puistosinisieppo (Cyornis tickelliae).[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ITIS
  2. BirdLife Suomi/tickell (Arkistoitu – Internet Archive)