SUSE Linux

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta SUSE)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SUSE Linux Enterprise
Suse-logo.svg
SUSE Enterprise Server 11 asennuslevyt
SUSE Enterprise Server 11 asennuslevyt
Kehittäjä Attachmate/SUSE
Tuoteperhe Linux
Toiminnallinen tila Toiminnassa
Viimeisin vakaa versio 12SP3 (7.9.2017 [1])
Lähdekoodimalli Avoin lähdekoodi
Lisenssi GPL
Kotisivu suse.com

SUSE Linux (myös muodossa SuSE) on GNU/Linux -käyttöjärjestelmän jakelupaketti eli käyttöjärjestelmä, nykysin käyttöjärjestelmäperhe. SUSE Linux Enterprise on SUSE:n kehittämä kaupallinen versio, josta on edelleen erilliset SUSE Linux Enterprise Desktop ja SUSE Linux Enterprise Server versiot. openSUSE on yhteisön kehittämä avoin versio.

Novell osti SUSEn 2003. Attachmate osti Novellin 2010, ja Micro Focus puolestaan Attachmate Groupin 2014. Kesällä 2018 Micro Focus myi SUSEn EQT Partnersille 2,5 miljardin US-dollarin hintaan.[2]

SUSEn parhaana ominaisuutena pidetään ammattilaisten ohjelmoimaa YaST-asennus- ja hallintaohjelmaa, jota jotkut sanovat maailman helppokäyttöisimmäksi ja toimivimmaksi.kenen mukaan? Tuotteita voi tilata Suomestakin useiden yritysten kautta. SUSE tarjoaa oletusvaihtoehtoina GNOME- ja KDE-työpöydät, mutta sisältää muitakin vaihtoehtoja.

SUSE Geeko pehmolelu.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SUSE oli alun perin saksalainen lokalisointi Slackwaresta. Se julkaistiin vuonna 1994 nimellä S.u.S.E Linux 1.0. Myöhemmin tähän sisällytettiin Jurix-käyttöjärjestelmä, jolloin julkaistiin ensimmäinen selvästi omanlaisensa S.u.S.E. Linux 4.2 vuonna 1996. Myöhemmin SuSE sisällytti itseensä Red Hatin ominaisuuksia. Jotta SuSE tavoittaisi paremmin yrityskäyttäjiä, se julkaisi SUSE Linux Enterprise Serverin vuonna 2001 ja vaihtoi yrityksen nimeksi SUSE Linux syyskuussa 2003.

4. marraskuuta 2003 Novell ilmoitti ostavansa SUSE:n. 4. elokuuta 2005 Novellin edustaja ja viestintäpäällikkö Bruce Lowry ilmoitti SUSE Professional -sarjan kehityksen siirtymisestä entistä avoimempaan suuntaan openSUSE-yhteisöprojektin avulla. Nyt käyttäjät saattoivat osallistua tulevien versioiden testaukseen ja avustaa kehitystyössä. Aiemmin kaikki kehitystyö ja testaus oli suoritettu sisäisesti SUSEssa, ja versio 10.0 oli ensimmäinen, joka päästettiin julkiseen beta-testaukseen. Muutokseen liittyi myös, että kaikki käyttäjät pääsevät vapaasti YaST Online Update -päivityspalvelimille.

Kun SUSE Linux 10.2 Alpha 2 julkaistiin 13. heinäkuuta 2006, samassa yhteydessä ilmoitettiin, että version nimi muuttuisi virallisesti muotoon openSUSE seuraavasta Alpha 3 -julkaisusta lähtien, jotta sitä ei sekoitettaisi Novellin SUSE Linux Enterprise -tuotteisiin. OpenSUSE 11.0 ilmestyi 19. kesäkuuta 2008. Huhtikuussa 2011 Novellin ostanut Attachmate erotti SUSEn Novellista omaksi yksikökseen ja keskitti sen kehityksen Nürnbergiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]