STEM

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

STEM on englanninkielinen lyhenne sanoista science, technology, engineering, mathematics. Sillä tarkoitetaan luonnontieteiden ja insinöörityön aloja – teknistieteellisiä aloja.

STEM sisältää matematiikan, fysiikan, kemian, biologian, maantieteen, geologian, työvoima- ja teknologiakoulutuksen, tieto- ja viestintätekniikan, tekniikan alat sekä näihin aloihin liittyvät poikkitieteelliset erikoisalat.[1]

STEM-alat ovat tunnetusti miesvaltaisia.[2] Euroopassa on verkosto EU STEM Coalition, joka fasilitoi jäsenmaiden STEM-organisaatioita ja tukee maiden STEM-strategioita[3]. Suomen STEM-organisaatio on Maija Akselan johtama LUMA-keskus Suomi, jonka tavoitteena on innostaa ja kannustaa lapsia ja nuoria matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian harrastamiseen ja opiskeluun uusien tiede- ja teknologiakasvatuksen avausten kautta, tukea opettajia elinikäiseen oppimiseen varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin koko Suomessa, sekä vahvistaa tutkimuspohjaista opetuksen kehittämistyötä[4].

Onko STEM suomeksi LUMA, onko LUMA englanniksi STEM?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kielessä on termi LUMA joka tulee sanoista luonnontiede ja matematiikka[5]. EU STEM Coalition kutsuu LUMA-keskus Suomea nimellä "LUMA Centre Finland (Finnish STEM platform)"[6]. Luma-keskus Suomi ei erityisesti määrittele itseään STEM-sanalla. About us -sivullaan[7] keskus käyttää alastaan lukuisia eri termejä: "mathematics and science", "STEM", "So-called LUMA activities", "science education", "science and technology", "LUMA operations" ja "mathematics, science, and technology". Lähteiden perusteella ei voi sanoa, että sanat STEM ja LUMA tarkoittaisivat samaa asiaa.

Maahanmuutto ja STEM[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvalloissa STEM-aloja käsitellään kokonaisuutena koulutuksen rahoituksessa.[8] Yhdysvalloissa STEM on maahanmuuttokeskustelussa käytetty lyhenne, jota käytetään tietyn koulutuksen saaneista maahanmuuttajista. Yhdysvalloissa ei kouluteta tarpeeksi STEM-alojen osaajia, minkä vuoksi sellaisten maahanmuuttoa suositaan.[9]

Naisten koulutus teknistieteellisillä aloilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvalloissa yliopistojen kaikista kandidaatintutkinnoista 33 prosenttia enemmän menee naisille kuin miehille.[10] Se ei kuitenkaan heijastu STEM-koulutusohjelmiin. Vuonna 2014 insinööriopintojen kandidaatintutkinnoista vain 19 prosenttia meni naisille.[11] Women into Science and Engineeringin (WISE) mukaan Yhdistyneessä kuningaskunnassa 13 prosenttia STEM-aloilla työskentelevistä on naisia[12].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta STEM.