SS Great Britain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SS Great Britain Bristolissa kuivatelakalla.

SS Great Britain oli vuonna 1843 vesille laskettu höyryvoimalla toimiva potkurikäyttöinen matkustajalaiva, joka nykyään on museolaivana. Laivan suunnitteli Isambard Kingdom Brunel Great Western Steamship Companylle Atlantin ylittävään liikennöintiin Bristolin ja New Yorkin välille. Laiva oli ensimmäinen rautarunkoinen höyrylaiva, joka ylitti Atlantin. Tämä vuonna 1845 tehty matka kesti 14 päivää. Höyrykoneen lisäksi laivassa oli mastot purjeita varten, koska höyrykoneisiin ei täysin luotettu.[1]

Vesille laskettaessa vuonna 1843 se oli pisin matkustajalaiva ja säilyi sellaisena vuoteen 1854 saakka. Aluksen pitkä rakennusaika ja korkea hinta jättivät kuitenkin sen omistajat vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen, ja he joutuivat luopumaan liiketoiminnasta aluksen ajettua navigointivirheen vuoksi karille vuonna 1846.

Alus myytiin hylkyjen pelastajille ja korjattiin. Sen jälkeen Great Britain kuljetti tuhansia maahanmuuttajia Australiaan, kunnes se muutettiin purjelaivaksi vuonna 1881. Kolme vuotta myöhemmin alus jäi pois käytöstä Falklandiin, missä sitä käytettiin varastona, karanteenilaivana ja hiiliproomuna, kunnes se haudattiin upottamalla vuonna 1937.

Vuonna 1970 Great Britain palautettiin Bristoliin kuivatelakalle, jossa se oli rakennettu. Nyt alus luetaan Englannin historiallisen laivaston kokoelmien tärkeimpiin aluksiin. Alus on hyvin suosittu vierailukohde, jossa käy 150–170 tuhatta vierailijaa vuosittain.

Great Britainin vesillelasku heinäkuussa 1843, maalannut Joseph Walter
Great Britain karilla Dundrumin lahdella, 1846.

Laivan koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pituus: 98 metriä
  • Leveys: 15,4 metriä
  • Korkeus (pääkannelta köliin): 9,9 metriä
  • Paino ilman lastia: 1 961 tonnia
  • Kantavuus: 3 066 tonnia
  • Höyrykoneen teho: 1 500 hevosvoimaa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Landström, Björn: Laiva: katsaus laivan historiaan alkukantaisesta lautasta atomikäyttöiseen sukellusveneeseen, s. 233. Alkuteoksen kieli ruotsi: Skeppet: en översikt av skeppets historia från den primitiva flotten till den atomdrivna ubåten med rekonstruktioner i ord och bilder. Suomentanut Vuorenjuuri, Martti. 6. p. Helsinki: Otava, 1990. ISBN 951-1-11183-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta SS Great Britain.