SS Californian

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SS Californian
SS Californian
SS Californian
Tyyppi höyrylaiva
Lippuvaltio Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Omistaja Leyland Line
Rakennustelakka Caledonian Shipbuilding and Engineering Company, Dundee, Skotlanti
Vesillelasku 26. marraskuuta 1901
Neitsytmatka 31. tammikuuta 1902
Status uponnut Saksan keisarillisen laivaston sukellusveneen torpedoimana 9. marraskuuta 1915 98 kilometriä Matapanin niemestä lounaaseen
Tekniset tiedot
Pituus 136 m
Leveys 16 m
Bruttovetoisuus (GT) 5 645
Koneisto höyrykone ja kaksi kattilaa
Nopeus 12 kn
Matkustajia 47
Miehistö 55

{{{alt}}}
Arvioitu uppoamisalue Cape Matapanin (punainen piste) edustalla

SS Californian oli Leyland Linen omistama Atlantin liikenteessä ollut höyrylaiva, joka oli suunniteltu ensisijaisesti kuljettamaan puuvillaa, mutta siinä oli myös majoitustilat kaikkiaan 102:lle matkustajalle ja miehistön jäsenelle. Alus tuli tunnetuksi oltuaan lähin RMS Titanicin uppoamispaikkaa ollut alus.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Californian laskettiin vesille 26. marraskuuta 1901 Caledon Shipbuilding and Engineering Companyn telakalta Dundeessa Skotlannissa. Se valmistui telakalta 23. tammikuuta 1902, ja se lähti neitsytmatkalleen 31. tammikuuta Dundeesta New Orleansiin Louisianaan Yhdysvaltoihin, mikä päättyi 3. maaliskuuta.

Alus lähti 5. huhtikuuta 1912 Lontoosta Bostoniin Massachusettsiin Yhdysvaltoihin päällikkönään Stanley Lord, joka oli toiminut aluksen päällikkönä vuodesta 1911. Aluksella ei ollut matkustajia.

Aluksen radisti Cyril Evans ilmoitti 14. huhtikuuta kolmesta suuresta jäävuoresta Titanicille, joka matkasi kolmisenkymmentä kilometriä pohjoisempana. Vastaanottaneen aluksen radisti Harold Bride vastaanotti varoituksen. Californian kohtasi illan jo hämärryttyä suuren jäävuoren, jolloin aluksen päällikkö pysäytti aluksensa päättäen odottaa päivän valkenemista ennen matkan jatkamista. Alukselta havaittiin Titanicin matkan jatkaminen, jolloin ohittavaa alusta pyrittiin varoittamaan sekä radiolla että morselampulla.

Titanicin törmättyä jäävuoreen aluksen miehistö ei ymmärtänyt ammuttuja hätäraketteja, joten alus ei siirtynyt onnettomuuspaikalle ennen kuin seuraavana aamuna, useita tunteja Titanicin uppoamisen jälkeen. Aluksen saavuttua onnettomuuspaikalle oli jo liian myöhäistä, ja se sai turhaan etsiä merestä hengissä olevia ihmisiä. Aluksen miehistöä arvosteltiin myöhemmin välinpitämättömäksi sen jätettyä Titanicin ilman apua.

Saksan keisarillisen laivaston sukellusvene upotti SS Californianin ensimmäisessä maailmansodassa 9. marraskuuta 1915 98 kilometriä Matapanin niemestä lounaaseen Kreikan edustalle. Hylkyä ei ole toistaiseksi löydetty.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tennent, A.J. (2006). British Merchant Ships Sunk by U-boats in World War One. Periscope Publishing, 153. ISBN 9781904381365. 


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.