SModem

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SModem on suomalaisen Arisoft Oy:n kehittämä kaksisuuntainen tiedostonsiirtoprokolla, jota käytettiin pääasiassa BBS-järjestelmissä. SModem oli asennettavissa lähes kaikkiin yleisimpiin BBS-ohjelmistoihin.

SModemista mullistavan teki se, että sen kautta pystyi käyttämään tiedonsiirron aikana Arisoftin GroupChat-keskusteluohjelmaa, jolla BBS:n käyttäjät pystyivät jutustelemaan keskenään reaaliajassa. Myös muissa suosituissa kaksisuuntaisissa protokollissa, HS/Linkissä ja HydraComissa, oli tuki tiedonsiirron aikaiseen keskusteluun, mutta ohjelmistotuen puutteellisuuden vuoksi keskustelukumppanina saattoi olla vain fyysisesti BBS-koneella istuva henkilö, yleensä järjestelmän ylläpitäjä.

Ohjelman toimintaperiaate poikkesi oleellisesti muista yleisistä modeemeilla käytettävistä tiedonsiirtoprotokollista. Toiminta oli jaettu kahteen osaan, joista alempi, Multiplexed Serial Link Protocol (MSLP), loi yleiskäyttöisen pakettivälitteisen tiedonsiirtokerroksen virheenkorjauksineen. Ylempänä kerroksena MSLP:n päällä toimi tiedonsiirto ja keskustelusovellukset. Suurikokoinen lähetysikkuna ja dynaaminen paketin koon optimointi mahdollistivat protokollan toiminnan sellaisissakin vaikeissa yhteystilanteissa, joissa muilla protokollilla tiedonsiirto ei enää ollut mahdollista siirtovirheiden vuoksi.

Piraatit levittivät SModemista editoitua versiota, joka muutti käyttäjän lempinimen muotoon eLiTe ja kirjoitetusta tekstistä kaikki konsonantit isoiksi. Vaikka "piraattiversio" oli toiminnallisesti huonompi kuin varsinainen ilmainen ohjelmaversio, monet tavalliset käyttäjät käyttivät tätä versiota SModemista, koska olivat saaneet sen käsiinsä, eivätkä osanneet tai jaksaneet vaihtaa alkuperäiseen versioon. Tämän "piraattiversion" oli koemielessä laittanut levitykseen Arisoft itse. [1]

Ohjelmasta oli BBS järjestelmien ylläpitäjille myytävänä ryhmäkeskustelun mahdollistava versio, jonka pystyi integroimaan osaksi yleisimpiä BBS ohjelmistoja. Kopiointisuojauksena ohjelmassa käytettiin erikoista menetelmää, jossa ohjelman tilaaja joutui luomaan itselleen salaisen avaimen, jonka tiivisteen oli oltava yhteensopiva tilatun ohjelman kanssa. Mikäli ohjelman ja käyttöön tarvittavan avaimen kopioi eteenpäin, tuli samalla luovuttaneeksi ohjelman takaportin avaamiseen käytetyn salaisen avaimen. Tiedon tultua näin julkiseksi, muuttui kyseinen ohjelmaversio tilaajalleen käyttökelvottomaksi. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b AriSoft Oy

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]