SMART-kriteerit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

SMART on lyhenne, jonka avulla voi määritellä kriteerejä ohjaamaan tavoitteita, esimerkiksi Projektinhallintaa, työntekijän suorituksen ohjausta tai henkilökohtaista kehitystä. Kirjaimet S ja M tarkoittavat yleensä konkreettisia (specific) ja mitattavissa olevaa (measurable). Muut kirjaimet tarkoittavat eri asioita eri kirjoittajien mukaan. Jotkut ovat lisänneet lyhenteeseen uusia kirjaimia.

SMART-kriteerit liitetään yleensä Peter Druckerin tavoitejohtamisen käsitteeseen.[1] Termin ensimmäinen tunnettu käyttäjä oli George T. Doran Management Review -lehden marraskuun numerossa vuonna 1981.[2] SMART-tavoitteiden tärkein etu on se, että niitä on helpompi ymmärtää ja tiedostaa sen jälkeen kun ne on toteutettu.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Management Reviewissa julkaistiin George T. Doranin tutkimus nimeltään There's a S. M. A. R. T. way to write management's goals and objectives (On olemassa S.M.A.R.T. keino kirjoittaa johdon tavoitteet ja päämäärät).[3] Siinä pohdittiin tavoitteiden merkitystä ja niiden asettamisen vaikeutta.

Ihanteellista olisi, jos yrityksen jokaisen yksikön ja osaston tavoitteiden pitäisi olla:

  • Erityinen - kohdistua erityiselle kehittämisen alueelle.
  • Mitattava - määrittää tai ainakin suosittaa kehittymisen indikaattori.
  • Nimittävä - määritellä, kuka sen tekee.
  • Realistinen - ilmoitettava, mitä tuloksia voidaan realistisesti saavuttaa saatavilla olevilla resursseilla.
  • Ajallinen - eriteltävä, milloin tulokset voidaan saavuttaa.

Huomaa, että nämä kriteerit eivät määrää sitä, että kaikki tavoitteet voidaan määrällistää kaikilla johdon tasoilla. Joissakin tilanteissa ei ole realistista yrittää määrällistämistä, erityisesti henkilökunnan keskijohdon asemissa. Johtajat ja yritykset saattavat menettää abstraktin tavoitteen hyödyn yittäessään saavuttaa määrällistämistä. Todella tärkeää on tavoitteen ja sen toteuttamisohjelman yhdistäminen. Siksi hyvän johtamisen pitäisi kiinnittä huomiota näihin kahteen, eikä vain tavoitteeseen. George T. Doran, There's a S.M.A.R.T. way to write management's goals and objectives

Muut määritelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokainen SMARTin kirjain viittaa eri tavoitteiden arvioimisen kriteereihin. Eri lähteet käyttävät kirjaimia viittaamaan eri asioihin.

Valitsemalla tiettyjä yhdistelmiä nämä nimikkeet voivat aiheuttaa kopioitumista, kuten valitsemalla 'saavutettavissa oleva' ja 'realistinen', tai ne voivat aiheuttaa merkittäviä päällekkäisyyksiä, kuten yhdistämällä "asianmukainen" ja "merkityksellinen". Termiä "hyväksytty" käytetään usein johtamistilanteissa, joissa sidosryhmien ostaminen on toivottavaa (esim. arviointi tilanteissa).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Use S.M.A.R.T. goals to launch management by objectives plan TechRepublic. Viitattu 20 November 2013.
  2. Doran, G. T. (1981). "There's a S.M.A.R.T. way to write management's goals and objectives". Management Review 70 (11): 35–36. AMA FORUM. 
  3. Why SMART objectives don't work.