Sähkönumero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sähkönumero on sähköisen talotekniikan alalla käytössä oleva kansallinen tuotekoodijärjestelmä. Sähkötuotteet tunnistetaan ja yksilöidään sähkönumeroilla sähköalan toimitusketjun kaikissa portaissa.lähde?

Suomessa sähkönumeroita ylläpitää Sähköteknisen Kaupan Liitto (STK) Sähkönumerot.fi-palvelussa.[1]

Sähkönumerointijärjestelmä luotiin alan yhteistyönä vuosina 1971-73 auttamaan ATK:n käyttöönottoa sähkötukkualalla. Alun perin sähkönumeroita hyödynnettiin myös sähköalan yhteisessä tuoteluettelossa ns. Mustassa kirjassa. Viimeinen Musta kirja julkaistiin vuonna 2006.lähde?

Sähkönumeron merkitys on digitalisaation seurauksena viime vuosina entisestään vahvistunut, sillä se helpottaa tietojen välitystä eri järjestelmien välillä.lähde?

Sähkönumerojärjestelmä on 7-numeroinen. Sen kaksi ensimmäistä numeroa ryhmittää tuotteet ja kolme seuraavaa sijoittaa ne valmistajakohtaisiin alaryhmiin. Kuudes ja seitsemäs numero yksilöi tuotteen.lähde?

Sähkönumero 12 345 67

Tuoteryhmänumero 12
Alaryhmitysnumero 345
Yksilöimisnumero 67

Tuoteryhmät 01 - 89 sekä ryhmän 99 viimeiset 1.000 numeroa on varattu yhteiseen järjestelmään.lähde?

91, 92, 93 ja 94-alkuisia numerosarjoja käytetään vain tilapäiskäytössä projektikohtaisissa toimituksissa, jolloin numeron käyttöikä tietyllä tuotteella on lyhytkestoista.lähde?

95, 96, 97 ja 98-alkuiset numerosarjat on varattu yrityskohtaisesti tukkuliikkeille päällekkäisyyksien estämiseksi tilapäisnumeroinnissa. Liitto suosittelee, että tukkuliikkeet käyttävät yrityskohtaisen alkunumeron jälkeen seuraavina kahtena numerona sähkönumerorekisterin kaksinumeroista tuoteryhmätunnusta esimerkiksi 41 Asuntovalaisimet, 42 Julkisten tilojen valaisimet, 70 Teleasennustarvikkeet.lähde?

Sähkötuotteet on jaettu 60 tuoteryhmään. Sähkönumeron kaksi ensimmäistä numeroa ilmaisevat mihin tuoteryhmään tuote kuuluu.lähde?

Sähkönumerot.fi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkönumerot.fi-palvelu on Sähköteknisen Kaupan Liiton ylläpitämä verkkopalvelu, johon on koottu koko toimitusketjun käyttöön tuotetiedot Suomessa markkinoilla olevista sähköteknisistä tuotteista.[1]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]