Investointi

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Säästäminen)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Investointi on suppeimmassa merkityksessään pääoman eli tuotantovälineiden tai maan hankintaa tuotantoa varten. Investoinnin tarkoituksena on yleensä tuotannon aloittaminen tai lisääminen. Muitakin tavoitteita voi olla, kuten tuotannon tehostaminen, työnteon helpottaminen, ympäristökuormituksen vähentäminen tai viranomaisen säännöksen noudattaminen. Investointi on yleensä suuri sijoitus, jonka oletetaan maksavan itsensä pitkällä aikavälillä takaisin.

Finanssi-investointi on sijoittamista eli arvopaperin hankintaa. Sijoitus voi kohdistua myös likvidiin aineelliseen hyödykkeeseen kuten raaka-aineeseen.

Investointi on taloustieteessä kulutuksesta pidättäytymistä. Investointi edellyttää siis säästämistä. Näin ollen maailmantaloudessa investointien määrä on yhtä suuri kuin säästämisen, kun investoinniksi katsotaan myös varastojen kasvu. Yhdessä maassa voidaan kuitenkin investoida enemmän kuin säästää, kun lainataan ulkomailta eli on vaihtotaseen vaje, tai säästää enemmän kuin investoidaan eli pitää yllä vaihtotaseen ylijäämää.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.