Rubikin kosto

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Rubikin Revenge)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ratkaistu Rubikin kosto.

Rubikin kosto on 4x4x4 Rubikin kuutio.[1] Siinä on 24 keskusta, 24 reunaa ja 8 kulmaa. Sen loi Peter Sebestény.[2] Toisin kuin Rubikin kuutiossa, tässä keskukset voivat siirtyä eri paikkoihin.

Tapoja ratkaista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rubikin kosto voidaan ratkaista eri tavoin. Yksi tapa on ratkaista keskukset ja sitten reunat. Sitten voit ratkaista sen kuin 3x3x3 Rubikin kuution, mutta erityisiä ongelmia voi tapahtua. Kahta reunaa käännetään väärin tai kaksi reuna sarjaa voidaan vaihtaa toisiinsa. lähde?

Näitä ongelmia kutsutaan pariteettivirheiksi. Se voidaan edelleen ratkaista, mutta sen ratkaisemiseksi on tehtävä erityisiä liikkeitä. Toinen tapa on ratkaista ensin reunat, sitten keskukset, mutta on myös mahdollista tehdä pariteettivirheitä. On olemassa tapoja ratkaista Rubikin kosto ilman pariteettivirheitä. Yksi tapa on ratkaista ensin kulmat ja reunat ja sitten keskukset. lähde?

Maailmanennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Häsä, Jokke: Ryhmäteoreettinen näkökulma Rubikin kuutioon cs.helsinki.fi. Viitattu 20.2.2021.
  2. The Amazing History of the Rubik's Cube - EXIT Newcastle exit-newcastle.co.uk. 12.10.2020. Viitattu 1.8.2023. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  3. a b Fastest average time to solve a 4x4x4 rotating puzzle cube Guinness World Records. 19.3.2023. Viitattu 1.8.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: simple:Rubik's Revenge