Ruamjai

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ruamjai on noin neljänkymmenen nuoren laulajan sekakuoro Jyväskylästä. Laulajat ovat tällä hetkellä iältään täysi-ikäisen ja reilun kolmekymppisen väliltä. Ruamjain johtajana on toiminut syksystä 2015 lähtien Kirsi Kaunismäki-Suhonen. Yleisön keskuudessa kuoro tunnetaan erityisesti elävästä esiintymisestä ja tulkinnallisesta taituruudesta.lähde? Sana ruamjai tarkoittaa thain kielellä yhteistä sydäntä, ja yhteisyydessä on parhaimmillaan myös kuoromusiikin sydän.

Kuoro perustettiin vuonna 2000 lapsikuoro Vox Aureasta uloskasvaneiden nuorten laulajien tahdosta jatkaa vokaalimusiikin tekemistä. Kuoroa lähti johtamaan Vox Aurean silloinen äänenmuodostaja ja varajohtaja Sanna Salminen (os. Kivinen). Ensimmäiset kymmenen vuotta Ruamjai oli kansainvälisen luokituksen mukainen nuorisosekakuoro (16-25v) ja otti siten paikkansa kotimaisessa kuorokentässä. Alkuaikoina Ruamjai keskittyi monipuolisesti kansanlauluperinteisiin. Ohjelmisto koostui muun muassa bulgarialaisista, eteläafrikkalaisista ja thaimaalaisista lauluista, jotka veivät kuoron esiintyjäksi Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleille ja lukuisten työpajojen vetäjäksi ympäri Suomea. Kuoron toiseksi vahvuusalueeksi muodostui keskiaikaisen musiikin tulkitseminen vanhan musiikin yhtyeiden kanssa. Repertuaariin sisällytettiin yhä enenevässä määrin taidemusiikkia, ja Ruamjai niitti palkintoja jo ensimmäisellä ulkomaan kilpailumatkallaan vuonna 2004.

Iina Karjalaisen kuoronjohtajakaudella (2009-2015) Ruamjai kasvoi nuorten aikuisten kuoroksi, joka tulkitsee monipuolista kuoromusiikkia. Suomen paras kuoro -TV-ohjelmassa saavutetun toisen sijan jälkeen Ruamjain suosio kasvoi sekä hakijoiden että esiintymisten määrässä entisestään. Kuoron riveissä laulaneiden säveltäjien Olli Moilasen ja Santeri Kaipiaisen kappaleiden tulkinnat muodostuivat merkitykselliseksi osaksi sitä, mitä Ruamjain musiikki on tänään.

Kuoron ensimmäinen levytys Häät (2003) tehtiin yhdessä rumpuryhmä Wolandoon kanssa: levy yhdisti inkerinsuomalaisen ja eteläafrikkalaisen lauluhääperinteen länsiafrikkalaiseen djembe-musiikkiin. Kuoron ensimmäinen oma levy Shared heart - Yhteinen sydän (2007) on monipuolinen kokoelma kotimaista haikeutta, keskiaikaisia lauluja ja maailmanmusiikkia muun muassa Thaimaasta, Bulgariasta ja Etelä-Afrikasta. Sävellyksistä ja sovituksista moni on Sanna Salmisen käsialaa. Uusin albumi Talven taika (2014) koostuu pääasiassa modernista suomalaisesta kansanmusiikista. Pohjoisen talvea tunnelmoivalla levyllä kuullaan myös levytysmaisemien inspiroima äänimaisema Kuuhankavesi, joka on tuotettu kokonaan ihmisäänellä improvisoimalla.

Levytykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Häät (2003)
  • Shared heart (2007)
  • Talven taika (2014)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruamjain kotisivut