Ruamjai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ruamjai (thai. yhteinen sydän) on noin neljänkymmenen nuoren laulajan sekakuoro Jyväskylästä. Laulajat ovat tällä hetkellä iältään täysi-ikäisen ja reilun kolmekymppisen väliltä. Ruamjain johtajana on toiminut syksystä 2015 lähtien Kirsi Kaunismäki-Suhonen. Yleisön keskuudessa kuoro tunnetaan erityisesti elävästä esiintymisestä ja tulkinnallisesta taituruudesta, tästä kertovat niin menestys kuorokilpailuissa kuin ihan tavallisen kuulijayleisönkin palaute. Viimeisimpänä tunnustuksena kuoro vastaanotti Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston 60-vuotisjuhlavuoden Kulttuuripalkinnon, 15 000 e, "suurella yhteisellä sydämellä lauletuista lauluista ja taitavista tulkinnoista".

Kuoro perustettiin vuonna 2000 lapsikuoro Vox Aureasta uloskasvaneiden nuorten laulajien tahdosta jatkaa vokaalimusiikin tekemistä. Kuoroa lähti johtamaan Vox Aurean silloinen äänenmuodostaja ja varajohtaja Sanna Salminen (o.s. Kivinen). Ensimmäiset kymmenen vuotta Ruamjai oli kansainvälisen luokituksen mukainen nuorisosekakuoro (16-25v) ja otti siten paikkansa kotimaisessa kuorokentässä. Alkuaikoina Ruamjai keskittyi monipuolisesti kansanlauluperinteisiin. Ohjelmisto koostui muun muassa bulgarialaisista, eteläafrikkalaisista ja thaimaalaisista lauluista, jotka veivät kuoron esiintyjäksi Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleille ja lukuisten työpajojen vetäjäksi ympäri Suomea. Kuoron toiseksi vahvuusalueeksi muodostui keskiaikaisen musiikin tulkitseminen vanhan musiikin yhtyeiden kanssa. Repertuaariin sisällytettiin yhä enenevässä määrin taidemusiikkia, ja Ruamjai niitti palkintoja jo ensimmäisellä ulkomaan kilpailumatkallaan vuonna 2004.

Iina Karjalaisen kuoronjohtajakaudella (2009-2015) Ruamjai kasvoi nuorten aikuisten kuoroksi, joka tulkitsee monipuolista kuoromusiikkia. Suomen paras kuoro -TV-ohjelmassa saavutetun toisen sijan jälkeen Ruamjain suosio kasvoi sekä hakijoiden että esiintymisten määrässä entisestään. Kuoron riveissä laulaneiden säveltäjien Olli Moilasen ja Santeri Kaipiaisen kappaleiden tulkinnat muodostuivat merkitykselliseksi osaksi sitä, mitä Ruamjain musiikki oli Karjalaisen johtajakaudella.

Johtajansa Kirsi Kaunismäki-Suhosen myötä poikkitaiteellisten yhteistyöprojektien määrä on lisääntynyt ja myös yhteiskonsertteja muiden lähialueiden kuorojen kanssa järjestetään aktiivisesti. Kaunismäki-Suhosen ennakkoluuloton asenne niin ohjelmistojen kuin projektienkin osalta on yksi tärkeimmistä syistä Ruamjain, suomalaisuuden ja keskisuomalaisuuden tämänhetkiseen menestykseen kuorokentällä, mutta myös sen ulkopuolella, kun Ruamjai on näyttänyt myös vähemmän harrastuneelle yleisölle, mitä kaikkea kuoromusiikki voikaan olla, ja kuinka se voi yllättäen koskettaa, jännittää ja naurattaa. Lokakuussa 2017 ryhmä keräsi Italian Riva del Gardassa järjestetyn "In... Canto sul Garda" -kuorokilpailun kirkkaimpia sijoja niin kansanmusiikki-, kirkkomusiikki- kuin sekakuorosarjassakin. Kansanmusiikkisarjan, ja samalla koko kilpailun korkein sarjapistemäärä johti paikkaan koko festivaalin päättävässä Grand Prix -sarjassa - tuoden Ruamjaille vielä kilpailun kaikkein komeimman pystin. Lisäksi tuomaristo myönsi kuorolle erityispalkinnon "moniulotteisesta laulutavasta, ohjelmiston monipuolisuudesta sekä yhteisestä sykkeestä". Yhteisyydessä on parhaimmillaan myös kuoromusiikin sydän ja yhdessä tekemällä musiikista kasvaa enemmän kuin osiensa summa: Ruamjai sykkii ja soi isommin kuin yhteenlasketut laulajansa.

Kuoron ensimmäinen levytys Häät (2003) tehtiin yhdessä rumpuryhmä Wolandoon kanssa: levy yhdisti inkerinsuomalaisen ja eteläafrikkalaisen häälauluperinteen länsiafrikkalaiseen djembe-musiikkiin. Kuoron ensimmäinen oma levy Shared heart - Yhteinen sydän (2007) on monipuolinen kokoelma kotimaista haikeutta, keskiaikaisia lauluja ja maailmanmusiikkia muun muassa Thaimaasta, Bulgariasta ja Etelä-Afrikasta. Sävellyksistä ja sovituksista moni on Sanna Salmisen käsialaa.

Viimeisin kokopitkä albumi Talven taika (2014) koostuu pääasiassa modernista suomalaisesta kansanmusiikista. Pohjoisen talvea tunnelmoivalla levyllä kuullaan myös levytysmaisemien inspiroima äänimaisema Kuuhankavesi, joka on tuotettu kokonaan ihmisäänellä improvisoimalla. Kuoron uusin levytys Kulo (2018) on kuuden kappaleen mittainen EP. Sille on koottu Italian kisamatkan helmiä suomalaisesta nykykansanmusiikista swahilinkieliseen Isä meidän -rukoukseen, afrikaansia ja latinaa yhdistävään (Titanicin kannellakin kuultuun) virteen ja takaisin jazzmuusikko Eero Koivistoisen Suomi-tunnelmointiin. Levyä painettiin fyysisesti ainoastaan ennakkotilausten mukainen pieni erä, mutta EP:tä pääsee kuitenkin kuulemaan yhtä kappaletta lyhyempänä musiikkipalvelu Spotifyssa.

Levytykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Häät (2003)
  • Shared heart (2007)
  • Talven taika (2014)
  • Kulo EP (2018)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruamjain kotisivut

Ruamjai Facebook-yhteisöpalvelussa

Ruamjai Spotify-musiikkipalvelussa

Ruamjai Instagram-kuvapalvelussa