Rotaract

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rotaract alkoi alun perin Rotary International -nuoriso-ohjelmana vuonna 1968 Charlotte North Rotary Clubilla Charlottessa, Pohjois-Carolinassa Yhdysvalloissa. Siitä on kasvanut merkittävä organisaatio, johon kuuluu yli 11 000 klubia ympäri maailmaa ja noin 250 000 jäsentä yli 180 maassa. Suomessa on 11 rotaract-klubia, pääasiassa yliopistokaupungeissa.[1] Se on nuorten yli 18-vuotiaiden miesten ja naisten palvelu-, johtajuus-, ammatillinen ja yhteisöpalveluorganisaatio.

Tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotaract keskittyy nuorten aikuisten kehittämiseen johtajina yhteisöissään ja työpaikoillaan. Klubit ympäri maailmaa osallistuvat myös kansainvälisiin palveluprojekteihin maailmanlaajuisesti pyrkien tuomaan rauhaa ja kansainvälistä ymmärrystä maailmaan.

Rotaract tarkoittaa ”Rotary in Action”, vaikka nimi on alun perin peräisin Rotary Internationalin vuonna 1962 luomasta lukiotason ohjelmasta ”Rotary” ja ”Interact” (International + Action).

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa Rotaract-aktiviteeteista tapahtuu klubitasolla. Rotaract-klubit pitävät henkilökohtaisia tai käytännössä, yleensä kahden viikon välein, virallisia kokouksia, joihin kuuluu puhujia, erikoisretkiä, sosiaalista toimintaa, keskusteluja tai vierailuja muihin klubeihin. Klubin jäsenet kokoontuvat määrättyinä päivinä palveluprojektityöhön, sosiaalisiin tapahtumiin tai ammatillisen / johtajuuden kehittämistyöpajoihin.

Saadakseen jäsenyyden mahdollisten jäsenten on oltava vähintään 18-vuotiaita, osoitettava sitoutuneensa Rotaractiin ja osoitettava, että heillä on hyvä maine yhteisössä.

Palveluihin kuuluvat klubipalvelu, yhteisöpalvelu, kansainvälinen palvelu ja ammatillinen kehitys. Rotaract Klubi toteuttaa useita projekteja jäsentensä kokonaiskehitykseen.

Vuonna 2019 Rotaract muuttui Rotary Internationalin ohjelmasta Rotary Internationalin jäsenyystyypiksi, mikä nosti sen aseman vastaavaksi Rotary-klubien kanssa. 1. heinäkuuta 2020 lähtien Rotaract-klubit voivat olla itsenäisiä klubeja tai Rotaract-klubit voivat sponsoroida niitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rotaract Suomen Rotary. Viitattu 22.2.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]