Roger I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Roger I (103122. kesäkuuta 1101) (tunnettu myös nimillä Bosso ja Suuri Kreivi) oli Sisilian normannikreivi vuosina 10711101.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roger oli Tancred de Hautevillen nuorin poika tämän Fredisenda-vaimon kanssa. Hän saapui Etelä-Italiaan pian vuoden 1055 jälkeen. Roger osallistui veljensä Robert Guiscardin kanssa Calabrian valloitukseen, ja vuonna 1062 solmitulla sopimuksella kaikki alueen linnat ja kaupungit jaettiin puoliksi veljesten kesken. Robert ja Roger aloittivat muslimien ja kreikkalaiskatolisten asuttaman Sisilian valtaamisen, jota hallitsivat Tunisin sulttaanin vallasta irrottautuneet arabiruhtinaat. Veljekset valtasivat Messinaan 1061 ja Palermon 1072. Robert nimitti Rogerin Sisilian kreiviksi, mutta piti itse osan vallatuista alueista. Sisilia oli lopullisesti normannien hallussa vasta vuonna 1091.

Rogerin hallinto Sisiliassa oli itsevaltaisempaa kuin hänen veljensä Italiassa. Roger suhtautui arabeihin ja kreikkalaisiin yleisesti suvaitsevaisesti. Muslimit säilyttivät kaupungeissa moskeijansa ja kaupankäyntioikeutensa, mutta joutuivat maaseudulla maaorjuuteen. Roger otti suuren osan armeijastaan muslimeista.

Roger kuoli 22. kesäkuuta 1101. Häntä seurasi hänen poikansa Simon, joka kuitenkin kuoli jo 1105. Tämän jälkeen valtaan nousi Rogerin toinen poika, Roger II, josta myöhemmin tuli ensimmäinen Sisilian kuningas.