Rocketplane Kistler

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tietokonekuva K-1-raketista tuomassa rahtia ISS-avaruusasemalle

Rocketplane Kistler oli yhdysvaltalainen raketteja kehittävä yhtiö, joka perustettiin Oklahomaan[1] ja toimi Wisconsinissa[2] kunnes hakeutui konkurssiin heinäkuussa 2010[3].

Rosketplane Kistler oli uusi nimi Rocketplane Limited -yhtiölle sen jälkeen, kun se osti vuonna 2006 Kistler Aerospacen. Kistler Aerospacelta se peri K-1-kantoraketin kehitysprojektin, jossa epäonnistuneesti kehitettiin uudelleenkäytettävää kantorakettia.

Kistler Aerospacen perustivat sveitsiläis-yhdysvaltalainen Walter Kistler ja yhdysvaltalainen Bob Citron vuonna 1993 eli aikana, jolloin aloittavien yritysten uskottiin ratkaisevan ongelmia niin rakettitekniikassa kuin tietoliikenteessä. Ne epäonnistuivat molemmissa tavoitteissa globaalisti. Kistler joutui helmikuussa 2006 myyntiin sen kehitystyön hitauden ja kustannusten nousun ja markkinan, jolle yrityksellä ei tosin ollut myytävää tuotetta, puutteen takia.

Elokuussa 2006 NASA tilasi Rocketplane Kistleriltä ja SpaceX:ltä[4] kuljetuskapasiteettia ISS-avaruusasemalle. Yhtiöt yrittivät kehittää halvat kantoraketit ja niihin rahtikapselit. Alusten koelentojen piti tapahtua vuosien 2008 ja 2010 välissä. Rocketplane Kistlerille onnistuminen olisi tuonut 207 miljoonaa dollaria tuloja, mutta epäonnistuminen vei yhtiön konkurssiin.[5][6][7]

Konserniin kuuluva Rocketplane Global lähti Oklahomasta sen jälkeen, kun yhtiö oli saanut 18 miljoonaa dollaria osavaltion rahoitusta T&K-työn verohelpotuksina, mutta epäonnistui aikaansaamaan Rocketplane XP -avaruuslaitetta. [8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]