Robin Hood -ilmiö
Robin Hood -ilmiö tarkoittaa taloudellista ilmiötä, jossa tulot jaetaan uudelleen niin, että taloudellinen epätasa-arvo vähenee. Ilmiö on nimetty Robin Hoodin mukaan. Hoodin sanotaan varastaneen rikkailta ja antaneen köyhille.
Ilmiön syitä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Robin Hood -ilmiön taustalla voi olla useita erilaisia syitä. Muun muassa talouspoliittiset päätökset voivat johtaa taloudellisen eriarvoisuuden kasvuun.
Luonnollinen kehitys
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Simon Kuznetsin mukaan valtion taloudellinen kehitys on yksi merkittävä syy ilmiön taustalla. Kuznets havaitsi käyrän muotoisen riippuvuuden tulojen ja epätasa-arvoisuuden välillä. Hänen mukaansa erittäin heikosti kehittyneissä valtioissa ihmisten väliset erot varallisuudessa ovat suhteellisen pieniä.
Valtion kehittyessä pääoman erot kasvavat, mutta lopulta erilaiset tasoittavat mekanismit, kuten toimeentulotuki johtavat Robin Hood -ilmiöön ja varallisuuserojen tasoittumiseen.
Progressiivinen tulovero
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Useissa valtioissa on käytössä progressiivinen tuloverojärjestelmä, jossa osaa työntekijän palkasta verotetaan vain vähän tai ei lainkaan, mutta suurempia tuloja verotetaan enemmän. Tämän johdosta suurempituloiset maksavat suhteessa suuremman osan veroja, mikä johtaa varallisuuserojen pienentymiseen ja aiheuttaa Robin Hood -ilmiön.