Reina Victoria Eugenia -luokka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Reina Victoria Eugenia -luokka
Tekniset tiedot
Uppouma 21 000 t
Nopeus 21 solmua
Aseistus
Meritorjunta 8 × 34 cm tykkiä
20 × 15,2 cm tykkiä

Reina Victoria Eugenia -luokka oli Espanjan laivaston suunnitelma kolmen aluksen muodostamasta taistelulaivaluokasta. Luokan, jonka aluksista piti muodostaa laivaston 2. laivue, hankinta vahvistettiin vuoden 1913 laivastolailla. Luokan nimikkoalus sai nimen Reina Victoria Eugenia ja loput tunnettiin vain nimillä B ja C. Alusten suunnittelusta vastaisi Armstrong ja ne valmistaisi John Brown. Luokan aluksia ei valmistettu Britannian telakoiden keskittyessä sotaponnistuksiin ensimmäisen maailmansodan alettua.[1]

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjan laivasto kärsi murskaavan tappion sodassa Yhdysvaltoja vastaan, mutta maalla ei ollut varoja korvata menetettyjä aluksia ennen kuin 7. tammikuuta 1908 annettu laivastolaki vahvisti España-luokan alusten hankinnan.[1] Viivästys kuitenkin mahdollisti Britannian kuninkaallisen laivaston HMS Dreadnoughtista ja Yhdysvaltain laivaston USS South Carolinasta saatujen kokemusten hyödyntämisen uusien alusten suunnittelussa. Espanja ei kuitenkaan kyennyt valmistamaan aluksia ilman ulkopuolista apua ja Armstrongin kanssa tehtiin sopimus suunnittelusta ja John Brownin kanssa telakan modernisoinnista ja alusten valmistuksesta.

Vuonna 1912 annettu toinen laivastolaki mahdollisti kolmen uuden taistelulaivan hankinnan lukuisten muiden alusten lisäksi. Luokka nimettiin Reina Victoria Eugenia -luokaksi ja työt aluksilla piti alkaa vuosina 1914-1915 ja niiden tuli valmistua vuoteen 1920 mennessä.

Suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luokan suunnittelusta vastasi Vickers-Armstrong ja alusten uppouman piti olla 21 000 tonnia. Alusten piti saavuttaa 21 solmun maksiminopeus. Ensimmäisten suunnitelmien mukaan alusten pääaseina olisi ollut neljä 38 senttimetrin tykein varustettua kaksoistornia, mutta taloudelliset vaikeudet pakottivat valitsemaan neljä kaksoistornia 34 senttimetrin tykein. Apuaseina olisi ollut kaksikymmentä 15 senttimetrin tykkiä.[1] Muita suunnitelman osia ei julkaistu.

Ensimmäisen maailmansodan alkaminen hidasti España-luokan valmistusta, mutta peruutti Reina Victoria Eugenia -luokan tilauksen.[1]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Reina Victoria Eugenia-class battleship

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gardiner, Robert (toim.): Conway's All the World's Fighting Ships 1906–1921. Lontoo, Englanti: Conway Maritime Press, 1985. ISBN 0-85177-245-5. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Gardiner 1985 s. 378