Ravennan kosmografia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ravennan kosmografia on oletettavasti alun perin 600-luvulla tehty maailmankuvaus silloin tunnetuista paikoista, kuten kaupungeista, saarista ja joista Intiasta Irlantiin. Sen on tehnyt tuntematon ravennalainen pappi. Tekstin perusteella on päätelty, että tekijä käytti lähteinä karttoja.

Säilyneet tekstit ovat sangen ongelmallisia. Olemassa olevat kolme käsikirjoitusta on kopioitu alkuperäisestä käsikirjoituksesta kolmessa tai neljässä käsikirjoitussukupolvessa. Niinpä niissä on kirjoitusvirheitä, sanajakovirheitä, pois jääneitä kohtia ja kohtia jotka ilmeisesti ovat kuulovirheitä, minkä perustella oletetaan että teksti on jossain vaiheessa saneltu. Erot teksteissä eivät koske vain paikannimiä vaan myös niiden kommentointia eikä virheistä siksi voi syyttää pelkästään alkuperäistä tekijää.

Teksti on alkuaan ollut kreikankielinen ja käännetty 800-luvulla latinaksi. Versioista paras on Codex Vaticanis (Urb. Lat. 961). Uusin kolmen käsikirjoituksen kriittinen laitos on Joseph Schnetzin Itineraria Romana, osa II: Ravennatis Anonymi Cosmographia et Guidonis Geographica, 1942 (uusintapainos 1990), B. G. Teubner, Stuttgart.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ravenna Cosmography