Ravennan kosmografia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ravennan kosmografia
Kartta vuodelta 1898 perustuu Ravennan kosmografiaan
Kartta vuodelta 1898 perustuu Ravennan kosmografiaan
Kirjailija tuntematon ravennalainen pappi
Kieli latina
Julkaistu 600-luku
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Ravennan kosmografia on oletettavasti alun perin 600-luvulla tehty maailmankuvaus silloin tunnetuista paikoista Rooman valtakunnan alueella, kuten kaupungeista, saarista ja joista. Sen on tehnyt tuntematon ravennalainen pappi.[1] Tekstin perusteella on päätelty, että tekijä käytti runsaasti erilaisia lähteitä Raamatusta alkaen, ja osittain nykyisin tuntemattomia lähteitä,[2] ehkä myös kartoista[3].

Säilyneet tekstit ovat sangen ongelmallisia. Olemassa olevat kolme käsikirjoitusta[3] on kopioitu alkuperäisestä käsikirjoituksesta kolmessa tai neljässä käsikirjoitussukupolvessa. Niinpä niissä on kirjoitusvirheitä, sanajakovirheitä, pois jääneitä kohtia ja kohtia jotka ilmeisesti ovat kuulovirheitä, minkä perustella oletetaan, että teksti on jossain vaiheessa saneltu.[3] Erot teksteissä eivät koske vain paikannimiä vaan myös niiden kommentointia, eikä virheistä siksi voi syyttää pelkästään alkuperäistä tekijää.

Versioista paras on Codex Vaticanis (Urb. Lat. 961)[1]. Kolmen käsikirjoituksen kriittinen laitos on Joseph Schnetzin Itineraria Romana, osa II: Ravennatis Anonymi Cosmographia et Guidonis Geographica, 1942 (uusintapainos 1990), B. G. Teubner, Stuttgart.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ravenna Cosmography (Käsittelee vain Britanniaa) roman-britain.org. Arkistoitu 7.10.2009. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
  2. Davis, Henry: World Map of Ravenna Henry Davis Consulting. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)
  3. a b c d Lozovsky, Natalia: Ravenna Cosmographer (Anonymus Ravennas) 26.2.2018. Oxford Classical Dictionary. Viitattu 3.1.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Isaksen, Leif: A case study of Roman Baetica digitalmedievalist.org. Arkistoitu 3.6.2016. (englanniksi)
  • Ravennatis Anonymi Cosmographia (Johdanto ja linkki latinankielisen alkutekstin erääseen julkaisuun) Arkistoitu 3.3.2016. (espanjaksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ravenna Cosmography