Rationaalit (temperamentti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rationaalinen temperamentti on yksi neljästä David Keirseyn määrittelemästä näennäistieteellisestä temperamenttityypistä. Se korreloi Myers–Briggsin tyyppi-indikaattorissa kirjainten NT (intuitiivinen–ajatteleva) kanssa ja koostuu seuraavista roolivarianteista (lueteltu niitä vastaavien MBTI-kirjainyhdistelmien kanssa): INTP, ENTP, INTJ ja ENTJ. Keirseyn opin mukaan temperamentti on vain 10 prosentilla väestöstä, joten se on pienin temperamenttiryhmä.

Rationaalinen temperamentti on tietoa etsivä temperametti, ja rationaalit luottavat eniten logiikkaan. Rationaalit nojaavat ensisijaisesti objektiivisiin havaintoihin ja faktuaaliseen analyysiin, eikä tunteilla ole sijaa rationaalin ajatuksenkulussa.

Rationaalit kiinnostuvat systeemeistä. Ne voivat olla niin esimerkiksi luonnontieteellisiä, teknillisiä, biologisia, psykologisia kuin yhteiskunnallisiakin systeemejä. Rationaalit näkevät maailman pragmaattisesti, eivätkä arvosta sosiaalisia normeja ja sentimentaalisuutta. Monet rationaalit ovat moraalirelativisteja eivätkä näe absoluuttisen hyvän ja pahan olemassaoloa.

Rationaalien itsekunnioitus perustuu heidän riippumattomuuteensa ja itseluottamus loogisen päättelyn toimivuuteen. Romanttisissa parisuhteissa rationaalit haluavat mielenystävän, jonka kanssa he voivat keskustella kiinnostaviksi kokemistaan aiheista, jotka tyypillisesti ovat teoreettisia ja abstrakteja. Vanhempina rationaalit arvostavat eniten lasta, joka osaa ajatella omilla aivoillaan.

Stressaantuneina rationaalit saattavat työntää syrjään ja rationalisoida tunteitaan niiden käsittelyn sijaan. Alhaisen tunnollisuuden rationaaleilla (INTP ja ENTP) idean toteutus on stressaavaa ja hyväkin idea saattaa siksi jäädä kokonaan toteuttamatta. Korkean tunnollisuuden rationaaleilla (INTJ ja ENTJ) aiheutuu stressiä pitkän aikavälin suunnitelmien suistumisesta raiteiltaan.

Muut temperamentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Keirsey, David: Please Understand Me II: Temperament, Character, Intelligence. Prometheus Nemesis Book Company, 1998. ISBN 1-885705-02-6.