Rajasthanilaiset mustalaistanssit

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rajasthanilaiset mustalaistanssit ovat perinteisiä intialaisia kansantansseja Rajasthanin aavikolla asuvien mustalaisheimojen parista. Ominaisia niille ovat mm. naisten vastapäivään tapahtuvat pyörimisliikkeet sekä rumpu ja ruokopillisoitinten säestys.

Kalbeliya-mustalaisheimon jäsenet esiintyivät ennen maharajoille ja kuninkaille, mutta tämän päivän Intiassa he kuuluvat alimpiin kasteihin kokien monenlaista diskriminaatiota johtuen mm. siitä, että heimon jäseniä pidetään talonvaltaajina.

Kalbeliyoiden perinteiset ammatit ovat käärmeenlumooja sekä tanssija ja muusikko. Tätä erityistä suhdettaan kobriin kuvastavat myös monet Kalbeliya tanssit.

Kalbeliya-heimo taistelee säilyttääkseen perinteiset tanssinsa ja laulunsa ja he ovatkin saaneet uutta yleisöä erilaisilta kansantanssifestivaaleilta mm. Intiassa ja Nepalissa. He toimivat nykyään myös turistien viihdyttäjinä hotelleissa, markkinoilla ja messuilla.

Kalbeliya-mustalaistanssien tyypillinen soitin on ruokopilli Pungi, "kansanmusiikkioboe", joka on valmistettu kuivasta hedelmänkuoresta (kalebassista) johon on liitetty mehiläisvahalla ruokopillit molempiin päihin.Orkesterissa on lisäksi suuri kehärumpu "Chang", jota voi soittaa kaksikin muusikkoa, toisen soittaessa pehmeällä kapulalla ja kädellä ja toisen soittaessa ohuilla tikuilla.Lisäksi mukana orkestereissa on sormisymbaaleja ja joskus muita intialaisia rumpuja (Dhol, Dholak) sekä tamburiineja.

Kalbeliya-mustalaisten tansseja ovat mm.instrumentaalimusiikilla säestettävä Matku, joka on naisten oma viihdyketanssi, sekä Loor, jota esitetään Holi-festivaalin aikaan.

Lapsia ei kouluteta erikseen tanssimaan tai soittamaan vaan he oppivat kansantaiteen aikuisia matkimalla. Jatkuva into harjoittelemiseen tekee esityksistä lopulta taidokkaita ja monipuolisia. Kalbeliya-mustalaiset muokkaavat ja kehittävät improvisoimalla perinteitään jatkuvasti .

Muita Rajasthanin mustalaistansseja esittävät mm. Bopa-heimo, joka Kalbeliya-heimon tapaan elättää itsensä tanssilla ja musiikilla.

[1][2][3][4]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]