Rajakustannus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yleensä rajakustannus nousee tuotannon lisääntyessä.

Rajakustannus eli marginaalikustannus tarkoittaa yhden lisäyksikön tuotannosta aiheutuvaa kokonaiskustannusten muutosta. Matemaattisesti rajakustannusfunktio MC määritellään kokonaiskustannuksien TC derivaattana määrän Q suhteen:

Rajakustannuksen kohdalla voidaan tehdä ero lyhyen ja pitkän aikavälin tarkasteluille. Lyhyellä aikavälillä tarkastellaan vain tuotantopanosten, eli työvoiman, materiaalin ja energian, kustannusten muutosta. Pitkällä aikavälillä otetaan huomioon, että tuotantopääomaa on mahdollista sopeuttaa. Tämä voi tapahtua esimerkiksi perustamalla uuden tuotantolaitoksen.

Yleensä rajakustannusten oletetaan nousevan tuotannon kasvaessa. Esimerkiksi lyhyellä aikavälillä tuotannon lisääminen voi onnistua ainoastaan teettämällä työntekijöillä ylitöitä. Jos rajakustannukset laskevat, johtaa se tuotannossa skaalaetuun.

Rajakustannushinnoittelu on periaate, jonka mukaan tuotanto myydään sen rajakustannuksen hinnalla. Tällöin tuotteen kustannus on sama ostajalle sekä myyjälle. Nyt siis yksityinen ja sosiaalinen rajakustannus on sama, mikä johtaa taloudellisesti tehokkaaseen allokaatioon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]