Railroad Tycoon (lautapeli)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Railroad Tycoon
Yksityiskohta pelistä
Pelaajia 2-6
Ikäsuositus 12+
Pelin kesto 120 min
Monimutkaisuus keskitasoa
Strategisuus korkea
Satunnaisuus matala

Railroad Tycoon on Martin Wallacen ja Glenn Droverin suunnittelema rautatieaiheinen lautapeli. Pelin julkaisi Eagle Games vuonna 2004 ja sen mekaniikka muistuttaa Wallacen aiempaa junailupeliä Age of Steamiä. Railroad Tycoonissa pelaaja ohjaa Yhdysvaltain alueella toimivaa rautatieyhtiötä kilpaillen parhaista yhteyksistä ja siirrellen rahtia kaupunkien välillä.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sijoittuu vuoteen 1830, tapahtumapaikkana on Yhdysvaltain itäosa. Pelaajat saavat kukin roolin, josta jokainen on eräs merkittävä rautatien alkuajan pioneeri. Roolihenkilöllä on visio rautatieliikenteen kehittämisestä ja tämän vision toteuttamisesta pelaaja saa pelin päätyttyä ylimääräisiä pisteitä.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heksaruudutetulla pelilaudalla on joukko kaupunkeja ja kyliä, joihin arvotaan sattumanvaraisia rahtilaatikoita. Pelaajat saavat pisteitä kuljettamalla rahtilaatikoita omia rautatielinkkejään pitkin kaupunkiin, jonka kysyntä (väri) vastaa rahtilaatikon laatua (väri). Saavuttaakseen tämän pelaajan on rakennettava rautatieyhteys kaupunkien välille ja hankittava riittävän voimakkaita vetureita.

Raha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alussa pelaajilla ei ole lainkaan rahaa. Missä tahansa pelin vaiheessa pelaaja voi päättää ottaa osakkeita, joista saa otettaessa kertatuoton. Otetut osakkeet ovat pelaajan painolastina loppupelin ajan, sillä hän joutuu maksamaan niistä osinkoa joka vuoro. Pelaaja saa rahaa joka kierroksen lopussa pisteidensä mukaan. Rahaa tarvitaan kiskojen rakentamiseen, veturin päivittämiseen ja kylien muuttamiseen kaupungeiksi.

Pisteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin päättyy, kun riittävän monta kaupunkia on tyhjennetty rahtilaatikoista. Voittava pelaaja on se, jolla on eniten pisteitä. Pisteitä kertyy jokaisesta rahtilaatikon kuljetuksesta, joka kulkee pelaajan junarataa pitkin. Lisäpisteitä voi saada toimintakorteista, joissa on sattumanvaraisia tehtäviä tai toteuttaessaan pelin alussa jaetun vision.

Strategiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä tarvitaan kykyä suunnitella tulevia vuoroja sekä itsensä että vastustajian kannalta. Toisten pelaajien kanssa voi tehdä yhteistyötä tai ainakin yrittää rakentaa sellaisia yhteyksiä, joita muut pelaajat mielellään käyttäisivät rahdin kuljettamiseksi. Rahan hallinta on tärkeää, mutta se ei ole elämän ja kuoleman kysymys Age of Steamin tapaan, sillä rahaa on aina saatavilla osakkeiden muodossa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]