Rafael Pombo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rafael Pombo
Rafael Pombo on Kolumbian suurimpia runoilijoita ja maan romantiikan paras edustaja.

– Great Encyclopedia of Colombia

José Rafael de Pombo y Rebolledo (7. marraskuuta 1833 Bogotá5. toukokuuta 1912) oli kolumbialainen runoilija. Bombo opiskeli matemaatikoksi ja insinööriksi sotilaskoulussa ja palveli armeijassa. Hän matkusti Yhdysvaltoihin Kolumbian Washingtonin-lähetystön sihteeriksi. Diplomaattipalveluksen jälkeen hänet palkkasi New Yorkissa toimiva D. Appleton & Company kääntämään espanjaksi englantilaiseen suulliseen perinteeseen kuuluvia lastenloruja. Tulos oli enemmän kuin kääntämistä, se oli luovaa sovitusta ja julkaistiin kahtena niteenä Cuentos pintados para niños ja Cuentos morales para niños formales.

Muun laajan ja monipuolisen kirjallisen tuotannon lisäksi Pombo muistetaan tästä lastenkirjallisuuteen antamastaan panoksesta. Suosituimpia lastentarinoita ovat Michín, Juan Chunguero, Pastorcita, La Pobre Viejecita, Simón el Bobito, El Gato Bandido ja El Renacuajo paseador.

Asuttuaan Yhdysvalloissa 17 vuotta Pombo palasi Kolumbiaan, missä hän työskenteli arvostettuna kääntäjänä ja journalistina. Hän perusti muun muassa useita sanomalehtiä. Vuonna 1905 hänet valittiin Kolumbian parhaaksi runoilijaksi. Poesías Completas (Kootut runot) julkaistiin 1957, ja sieltä on peräisin runo En El Niágara. Pombo asui Kolumbiassa kuolemaansa saakka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • WikiSourcessa on Rafael Pombon alkuperäisteoksia (espanjaksi)