Raamatun sanakirja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Raamatun Sanakirja oli teologian tohtorin ja itämaisen kirjallisuuden professorin sekä kristillisen kirjailijan Aapeli Saarisalon (1896-1986) tunnetuimpia teoksia. Sen ensimmäinen painos ilmestyi 1936 Wsoy:n kustantamana. Kirja oli ensimmäinen suomeksi kokonaisuudessaan ilmestynyt Raamatun aakkosellinen hakuteos.

Raamatun sanakirja

Siinä on yksityiskohtaisesti selitetty Raamatussa esiintyvät sanat, paikannimet, henkilöt ja käsitteet. Myös alkukielisen sanan merkitys kerrotaan. Sanakirjasta löytyvät esimerkiksi seuraavat sanat: A ja O, Aabel, Aabraham, Aabrahamin helma, Aadam, Aahas, Aakan ja Aakis sekä Aaloe.

Ensimmäisessä painoksessa oli 660 kaksipalstaista sivua, 2177 hakusanaa, 421 tekstikuvaa, 24 karttaa tekstissä, 3 liitekarttaa, 31 syväpainoliitekuvaa sekä 16 500 viittausta Raamatun eri kohtiin.

Teosta on arvostettu suuresti ja Suomessa siitä on otettu 7 painosta ja tehty 2000-luvulla digitaalinen painos ja CD. Kirjan 2.p. v. 1965 oli kuvitukseltaan suuresti uudistettu, huomattavasti laajennettu ja tarkistettu. Uusimmassa painoksessa on 2278 hakusanaa.

Ruotsinkielisestä käännöksestä (1.p. 1940) on otettu neljä painosta. Sitä käytettiin myös oppikirjana Lundin Yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Norjankielisestä käännöksestä (1.p. 1952) on otettu kaksi painosta.

Eri painoksia kirjasta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]