RIAA-korjain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vinyylilevyn pintaa. RIAA-korjauksen avulla levyyn on saatu enemmän ääntä tallennettua. (Punainen viivasto on millimetriasteikko.)

RIAA-korjain oikaisee LP-levyä toistettaessa levyn tallennuksen aikana tehdyn suodatuksen eli RIAA-esikorostuksen taajuusvasteen alkuperäisen musiikkitallennuksen mukaiseksi. Korjain on yleensä integroitu äänipäätevahvistimen esivahvistimessa magneettiselle äänirasialle tarkoitettuun levysoitinliitäntään.

RIAA-taajuuskorjaus on analogisisissa äänilevyissä ja levysoittimissa käytetty taajuuskorjaustapa.[1] Se määrittelee ääntä levylle tallennettaessa ja levyltä toistettaessa käytettävät taajuuskorjaukset. Tallennuksen aikana matalia ääniä vaimennetaan ja toiston aikana vastaavasti vahvistetaan. Tämän avulla uran aaltoilun amplitudi levyllä pienenee ja urat voidaan kaivertaa levyn pintaan tiheään ilman että ne koskettavat toisiaan.[2]

Vuonna 1954 standartoitu RIAA-korjaus ei heti yleistynyt. Siksi monissa 1930-1970 vuosien levyissä on äänitteitä, jotka tehtiin levy-yhtiön omalla taajuuskorjaustavalla. Erillisessä RIAA-korjaimessa voi olla mahdollisuus valita, minkälaista taajuuskorjausta käyttää.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. RIAA BACKGROUND euronet.nl. Viitattu 27.12.2010. Eng.[vanhentunut linkki]
  2. RIAA Curve: The 1954 Turntable Equalization Standard That Still Matters ledgernote.com. Viitattu 4.12.2020. (englanniksi)
  3. HIFImaailma 1/2013 s. 38

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]