Räätälin patti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Räätälin patti eli bunionette tai pikkuvarpaan vaivaisenluu on pikkuvarpaan tyvinivelessä oleva tulehdus, joka on aiheutunut varpaan ja jänteen virheasennosta. 

Pikkuvarpaan tyvessä olevaa pattia kutsutaan räätälin patiksi, koska menneinä vuosisatoina räätälit istuivat jalat ristissä siten, että jalan ulkoreuna oli jatkuvasti painettuna maata vasten ja aiheutti räätäleille tuon varvasnivelen tulehduksen.

Ominaista räätälin patille on tulehdus, kipu ja pikkuvarpaan punoitus.

Usein räätälin patti, kuten myös vaivaisenluu, on aiheutunut jalan rakenneviasta. Viidennen jalkapöydän luu alkaa työntyä ulospäin, kun taas pikkuvarvas kääntyy sisäänpäin. Tämä virheasento muuttaa jalan leveämmäksi.

Räätälin patti diagnisoidaan helposti, koska pullistuma on selkeästi nähtävissä. Röntgenkuva saatetaan ottaa, mikäli hoito vaatii leikkausta ja kirurgi haluaa selvittää epämuodostuman vakavuuden.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konservatiiviset, ei-kirurgiset hoidot sisältävät:[1]

  1. Toisenlaisten kenkien käyttöönotto – käytetään kenkiä, joissa varpailla on paljon tilaa, ja vältetään teräväkärkisiä ja korkeakorkoisia kenkiä.
  2. Tulehduskipulääkitys – sekä suun kautta nautittavat lääkkeet että paikallisesti patin päälle käytettävät tulehdusta poistavat geelit voivat lievittää kipua ja tulehdusta.
  3. Pistoshoito – kortisonipistoksia käytetään yleisesti tulehduksen hoitoon.
  4. Pehmusteet – patin päälle, jalan ja kengän väliin, voi laittaa erilaisia yleensä pehmeästä silikonista tehtyjä pehmusteita, jotka lieventävät välittömästi puristavan ja hinkaavan kengän aiheuttamaa kipua.
  5. Kylmähoito – jääpala patin päällä voi vähentää kipua ja tulehdusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tailor's Bunion footphysicians.com. Viitattu December 31, 2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]