Qaračai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Qaračai (Къарачай) on Venäjällä Karatšai-Tšerkessian pääkaupungissa Tšerkesskissä ilmestyvä karatšai-balkaarinkielinen sanomalehti.

Lehti on perustettu vuonna 1924. Aluksi se ilmestyi nimellä Taulu džašau (”Vuoriston elämä”), vuodesta 1929 nimellä Taulu džarlyla (”Vuoriston köyhälistö”) ja vuodesta 1932 nimellä Qyzyl Qaračai (”Punainen Karatšai”). Lehteä painettiin ensin arabialaisella ja vuodesta 1929 latinalaisella kirjaimistolla. Myöhemmin siirryttiin kyrillisiin aakkosiin. Lehti lakkautettiin vuonna 1943, jolloin karatšait karkotettiin kotiseudultaan Keski-Aasiaan. Uudelleen se perustettiin vuonna 1957. Vuosina 1965–1991 nimenä oli Leninni barağy (”Leninin lippu”).

Nykyään Qaračai ilmestyy kahdesti viikossa nelisivuisena ja A2-kokoisena. Joulukuussa 2010 sen painos oli 7 657 kappaletta. Lehden aiheita ovat Karatšai-Tšerkessian tapahtumat ja yhteiskuntaelämä, karatšaiden historia ja kulttuuri sekä sukukansojen ja naapuritasavaltojen uutiset. Julkaisijoina toimivat tasavallan hallitus ja kansalliskokous. Päätoimittaja on Husei Kakušev.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]